Saša Magazinović

Birači trebaju određivati rezultate izbora, a ne brojači

U posljednje vrijeme sve su glasniji, a čini se i jedinstveniji oni koji smatraju da izborni zakon BiH, ako već nema dogovora o političkim pitanjima, mora barem pretrpjeti izmjene koje će dovesti do tehnološkog unapređivanja izbornog procesa.

Razlog tome je da se spriječe izborne krađe i poništavanje volje birača. Praksa duža od 20 godina pokazala je da izborne procese u ovoj zemlhji prate razne malverzacije, a do sada za to niko nije drastičnije kažnjen niti je odgovarao.

No, većini političkih aktera dosta je toga da ih na svakim izborima potkradaju i da se prevaramam mijenja stvarni izborni rezultat.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, kaže da, kada su napredne tehnologije u pitanju , do narednog oktobra bilo bi realno doći do zakonskih izmjena koje bi omogućile sistem elektronske kontrole glasačkog listića.

O tome je nedavno na inicijativu SDP-a održan i sastanak s predstavnicima stranaka koje su deklarativno podržale ideju da se Izborni zakon mijenja u ovom pravcu.

“Cilj je da birači određuju rezultate izbora, a ne brojači. Moramo napraviti takav izborni sistem u kojem nijedna stranka nema 10.000 glasova prednosti prije nego što se biračka mjesta otvore, što je bio slučaj do sada. Ima onih koji kradu na izborima, ali mene ohrabruje da su se ujedinili oni koji su bili oštećeni”, kaže Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.