Saša Magazinović

Birači trebaju određivati rezultate izbora, a ne brojači

U posljednje vrijeme sve su glasniji, a čini se i jedinstveniji oni koji smatraju da izborni zakon BiH, ako već nema dogovora o političkim pitanjima, mora barem pretrpjeti izmjene koje će dovesti do tehnološkog unapređivanja izbornog procesa.

Razlog tome je da se spriječe izborne krađe i poništavanje volje birača. Praksa duža od 20 godina pokazala je da izborne procese u ovoj zemlhji prate razne malverzacije, a do sada za to niko nije drastičnije kažnjen niti je odgovarao.

No, većini političkih aktera dosta je toga da ih na svakim izborima potkradaju i da se prevaramam mijenja stvarni izborni rezultat.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, kaže da, kada su napredne tehnologije u pitanju , do narednog oktobra bilo bi realno doći do zakonskih izmjena koje bi omogućile sistem elektronske kontrole glasačkog listića.

O tome je nedavno na inicijativu SDP-a održan i sastanak s predstavnicima stranaka koje su deklarativno podržale ideju da se Izborni zakon mijenja u ovom pravcu.

“Cilj je da birači određuju rezultate izbora, a ne brojači. Moramo napraviti takav izborni sistem u kojem nijedna stranka nema 10.000 glasova prednosti prije nego što se biračka mjesta otvore, što je bio slučaj do sada. Ima onih koji kradu na izborima, ali mene ohrabruje da su se ujedinili oni koji su bili oštećeni”, kaže Magazinović.