Nerin Dizdar

Birači imaju jednaka prava učešća na izborima bez nerazumnih ograničenja

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev 26 opozicionih poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i utvrdio da odredbe Izbornog zakona BiH ne diskriminiraju birače koji žive u inozemstvu. Ta odluka Suda objavljena je u „Službenom listu BiH“.

Poslanici SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990 i dva nezavisna poslanika 20. juna su Ustavnom sudu uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 3.15. Izbornog zakona, navodeći da su izbjegli i raseljeni te oni na privremenom radu izvan granica BiH, diskriminirani u odnosu na domicilno stanovništvo jer se prije svakih izbora moraju ponovo registrirati da bi mogli glasati.

– Ustavni sud smatra da se osporenim članom 3.15. Izbornog zakona ne dovodi u pitanje ravnoteža između općeg prava glasa koje je nesporno priznato svim državljanima BiH bez obzira na to gdje žive, s jedne, i potrebe za sigurnošću glasova i uređenjem drugih praktičnih pitanja u vezi s ostvarivanjem ovog prava, s druge strane – dio je obrazloženja.

Član Glavnog odbora SDP-a Nerin Dizdar kazao je jučer da odluke Ustavnog suda treba poštovati, ali je stava da je neminovno da je Ustav BiH precizirao da birači imaju jednaka prava učešća na izborima bez nerazumnih ograničenja, a da je upravo to što se moraju registrirati prije svakih izbora nerazumno ograničenje.

Izvor: Dnevni avaz

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.