Stranke Trojke

Bilo je značajno čuti jasne poruke Jamesa O’Briena da je BiH cjelovita, suverena i nezavisna država

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH), Narod i Pravda i Naše stranke – članovi Trojke – uputile su zajedničko saopćenje u kojem komentiraju nedavne posjete ključnih međunarodnih partnera našoj zemlji.

Posjete najviših zvaničnika NATO-a i pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa O’Briena Bosni i Hercegovini potvrda su snažne i kontinuirane podrške ključnih međunarodnih partnera našoj državi. Posjeta je još jednom potvrdila partnerske odnose Bosne i Hercegovine i NATO-a te snažnu podršku euroatlantskom putu naše države.

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma sve do danas NATO je bio i ostao posvećen očuvanju sigurnosti na ovim prostorima, a ključni vanjskopolitički cilj naše države jeste članstvo u NATO-u i EU. Posebno cijenimo podršku koju NATO pruža procesu reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje ostaju jedna od ključnih državnih institucija. Jake i modernizovane Oružane snage i saradnja sa NATO-om važni su posebno u uvjetima izazova na globalnom planu ali i kao odgovor za različite domaće aktere koji dovode u pitanje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost Bosne i Hercegovine”, navodi Trojke.

Stranke, čiji su lideri Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS), navode kako su “jasne i nedvosmislene poruke posebno došle od pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju Jamesa O’Briena.

Bilo je značajno čuti jasne i nimalo uvijene poruke da je Bosna i Hercegovina cjelovita, suverena i nezavisna država koja je, shodno ustavu koji su prihvatili svi u Dejtonu, nadređena entitetima te da je svaka priča o rušenju države jasno osuđena. O’Brien je potvrdio važnost državne imovine koja nesumnjivo pripada državi, odbio je napade na Ustavni sud BiH koji je u ovom formatu i sa ovim ovlastima bio jedan od ključnih segmenata mira koji je dogovoren u Dejtonu, a posebno je važna poruka da svaka antidržavna politika, ma od koga dolazila, nema niti će ikad imati podršku najmoćnije države. Ovo je jasna poruka da je put dogovora domaćih aktera poželjan, ali da na tom putu ucjene i zahtjevi koji bi urušavali državu i državne institucije nisu prihvatljivi te je jasno naznačena podrška visokom predstavniku da reagira na takve zahtjeve. Ovako jasno adresirane poruke jednog od najviših zvaničnika aktuelne administracije Sjedinjenih Američkih Država trebale bi biti poruka upravo domaćim političkim akterima koji euroatlantske integracije pokušavaju iskoristiti za nametanje vlastitih politika koje državu dodatno razgrađuju i destabiliziraju.

Uvažavanje svih specifičnosti uz istovremeno jačanje države i državnih institucija nesumnjivo je put koji od BiH čini kredibilnog i poželjnog partnera za sve ključne međunarodne aktere. Zahvalni smo za svaku dosadašnju podršku državi BiH, očekujemo nastavak takve podrške te da djela prate sve ono što je rečeno u prethodnim danima.

Strateška proaktivna politika saradnje bez bilo kakvih rješenje na štetu države te kvalitetnije pozicioniranje BiH ostaju primarni zadaci svake prodržavne politike. Posebno je važno što su najviši zvaničnici NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država jasno prepoznali da u samoj Bosni i Hercegovini postoje prodržavne snage koje vrlo odgovorno i nimalo populistički vode ključne procese na različitim nivoima vlasti uprkos tolikim opstrukcijama. Bitno je da su jasno definirani ne samo antidržavni akteri već i one stranke i pojedinci koji su lične i stranačke interese uvijek imali ispred interesa države – takvi su ovih dana jasno označeni kao snage koje ne mogu biti partner nikome i nigdje. Mogućnost da BiH otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i ovakva podrška NATO-a i Sjedinjenih Država jasno ukazuju da se krećemo u dobrom smjeru. To je mukotrpan put, ali je put ka našim ključnim strateškim ciljevima”, zaključili su iz Trojke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.