Magazinović za Faktor.ba

Bijeli hljeb nije ukinut

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH za Faktor.ba je govorio o očekivanjima kada je u pitanju napredak BiH ka EU, očekivanjima od novog saziva Vijeća ministara, ponašanju zastupnika u Parlamentu, mogućim uštedama u državnom budžetu. Parlament je jučer usvojio Izjavu Predsjedništva o evropskom putu BiH, a posao nas tek sada čeka, kaže Magazinović.

Slika

Parlament BiH je jučer usvojio Izjavu Predsjedništva o evropskom putu BiH. Također, poruke bh. vlastima koje je izrekla Federica Mogherini danas su veoma jasne. Ono što predstoji je ozbiljan rad bh. institucija i političara. Kakva su Vaša očekivanja nakon današnjeg usvajanja Izjave?

Magazinović: Očekujem da će usvajanje Izjave kao i poruke Federice Mogherini biti podstrek da se prevaziđu problemi u formiranju vlasti koji očigledno nisu vezani za konkretne obaveze iz Izjave nego isključivo za podjelu fotelja. Nadam se da je svima jasno da bi bilo vrlo neodgovorno ignorisati pruženu ruku iz Brisela zbog političke trgovine pozicijama u vlasti. Formiranje vlada na svim nivoima je preduvjet za ispunjavanje obaveza prema EU. Posao tek sada slijedi. Dobro je da je na temi puta ka EU postignut koncenzus vlasti i opozicije, ali je isto tako jasno da je odgovornost za ispunjavanje obaveza na onima koji još uvijek nisu u stanju formirati vlast.

Kako gledate na to što Klub SNSD-a napušta svaku sjednicu Zastupničkog doma, a ni jučer nisu prisustvovali obraćanju visoke predstavnice EU? Smatrate li da se ovakva napuštanja sjednica trebaju regulirati i eventualno sankcionirati?

Magazinović: Takvo ponašanje traje već neko vrijeme, posljedica je obračuna SNSD-a sa opozicijom u RS-u, a sve preko leđa državnog Parlamenta. Činjenica da samo SNSD glasa za smjenu predsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića govori sama za sebe. Očekujem da će, prema obećanju, na narednoj sjednici Kolegij Doma dati prijedlog mogućih sankcija za stalno napuštanje zasjedanja. To su obećali kada smo mi, zastupnici SDP-a, pokrenuli ovo pitanje.

Nedavno je Zastupnički dom usvojio ukidanje takozvanog “bijelog hljeba”. Smatrate li da ima još mjesta uštedama kada su u pitanju, ne samo zastupnici, nego i drugi izabrani i imenovani zvaničnici?

Magazinović: Prvo, “bijeli hljeb” nije ukinut i smatram da ne treba obmanjivati javnost takvim porukama. Iz Zakona je brisan samo jedan član koji regulira ovo pitanje, ali ne i ostali koji također utvrđuju pravo na ovu vrstu nadoknade. Dao sam to do znanja predlagačima na samoj sjednici i predložio im način kako da riješe ovaj propust. Sada je do njih. Inače, ima dosta prostora za uštede na svim nivoima, ako ima političke volje za to, od ukidanja privilegija pa do izrade nove sistematizacije u institucijama jer je očigledno da ima radnih mjesta gdje zaposleni efektivno rade svega nekoliko dana mjesečno.

U naredne četiri godine SDP će djelovati kao opozicija. Vidjeli ste kakva je raspodjela resora po strankama u budućem sazivu Vijeća ministara, još predstoji imenovanje ministara. Šta vi iz pozicije opozicione stranke očekujete od novog saziva?

Magazinović: Volio bih da ovo Vijeće ministara bude najbolje do sada i da postigne odlične rezultate. To kažem jer bi to značilo napredak države. Međutim, nisam preveliki optimista. Iako smatram da ova koalicija nije u interesu države, ona je rezultat volje građana i kao takvu je SDP poštuje. Mi ćemo u svakom slučaju biti korektor vlasti, a vjerujem da ćemo se predstaviti i kao alternativa koja zaslužuje veće povjerenje nego je to bio slučaj na posljednjim izborima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.