Lagumdžija optimista uoči narednih rundi razgovora o evropskoj perspektivi

BiH treba novi poticaj na evropskom putu

Lagumdžija je naglasio da je sastanak u Briselu bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o nužnosti uspostave i osmišljavanja novog pristupa EU prema BiH te za dobijanje podrške na tom planu

Slika

Nakon dvodnevnog boravka u Briselu mnogo sam veći optimista kada se radi o sastanku Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije koji treba da uslijedi sredinom mjeseca aprila, istaknuo je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u izjavi za Agenciju Fena, datoj po povratku u Sarajevo.

Najavio je, istovremeno, da će ovog vikenda u Atini biti upriličen jedan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova, gdje će domaćin biti predsjedavajući EU-a, grčki ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos.

Rezimirajući utiske sa susreta s brojnim evropskim zvaničnicima, Lagumdžija je podsjetio da im je prenio uvjeravanja odnosno stavove za koje se i ranije zalagao u kontaktima s kolegama – ministrima vanjskih poslova EU-a, a koji podrazumijevaju da političke procese kao što je presuda "Sejdić i Finci" i njena implementacija, odnosno daljnje ustavne refiorme u BiH treba odvojiti od onoga što su tehnički problemi u provedbi bh. obaveza prema EU.

Dodao je da se radi o reformama koji se tiču ekonomskih socijalnih pitanja i vladavine prava u BiH, a, prije svega, poglavlja 23. i 24. radi omogućavanja efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.
 
Lagumdžija je naglasio da je sastanak u Briselu bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o nužnosti uspostave i osmišljavanja novog pristupa EU prema BiH te za dobijanje podrške na tom planu, uz ocjenu da je novi pristup potreban i BiH i EU

Potcrtao je da bi novi pristup EU, naročito u ovo predizborno vrijeme u BiH trebao otvoriti neku vrstu takmičenja u riješavanju problema, a ne u opisivanju, blokiranju i novim opstrukcijama.

– Smatram da sam u značajnoj mjeri uspio objasniti inicijativu i argumentirati potrebu za novim pristupom, prije svega, u segmentu koji se tiče ubrzanih reformi u domenu borbe protiv korupcije i rješavanja stvarnih problema građana, koji se tiču ekonomskih i socijalnih reformi – pojasnio je Lagumdžija, navodeći da pritom ne treba izgubiti iz vida "domaću zadaću" koja proistječe iz pregovora s EU-om.

Precizirao je da su tehnički pregovori s EU-om već četiri godine praktično blokirani, a time i uvođenje evropskih standarda u BiH, te da je sada prilika da se ti procesi otkoče i "napadnu" problemi u sklopu tri spomenuta segmenta (ekonomske i socijalne reforme i borba protiv korupcije) zbog kojih je nezadovoljan najveći broj ljudi širom BiH.

Stoga je BiH, smatra Lagumdžija, neophodan novi poticaj od EU-a kako bi njeni građani stekli uvjerenje u mogućnost jedne nove evropske perspektive, te se otvorio prostor za takmičenje domaćih političara na tom planu.

– Ono što mi je posebno važno je činjenica da sam prihvatio poziv grčkog ministra vanjskih poslova Evangelosa Vanizelosa na ministarsku konferenciju EU-zapadni Balkan, koja bi se u maju trebala održati u Solunu, a na kojoj bi se raspravljalo o EU i perspektivama zemalja zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na BiH – kazao je šef bh. diplomatije. 

Izrazio je očekivanje da će sastanak ministara vanjskih poslova EU-a sredinom aprila rezultirati dobrim vijestima za BiH, te da će se početkom maja u Solunu otvoriti jedna ozbiljnija perspektiva za cijeli region, a posebno za BiH i da će se promovirati što je moguće više konkretna pomoć, a sve u funkciji pripreme jednog skupa koji se planira sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sredinom maja kada će BiH biti u prilici prezentirati vlastite ekonomske potencijale.

– Vjerujem da će to biti novi poticaj da se o BiH čuje u ljepšem svijetlu i da bh. građanima otvorimo novu nadu, a ne samo da ih plašimo starim bitkama – zaključio je ministar Lagumdžija u izjavi za Fenu. 

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, Lagumdžija je imao odvojene bilateralne sastanke s ministrima vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom, Italije Federicom Mogherinijem i SR Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom.

Također, ministar Lagumdžija se sastao s ministrima vanjskih poslova Finske Errkijem Tuomiojom, Belgije Dydierom Reindersom, Nizozemske Fransom Timmermansom, Bugarske Kristianom Vigeninom,  Turske Ahmetom Davutogluom i Kanade Johnom Bairdom.

Među ostalim, Lagumdžija se u Briselu sastao i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki Moonom i generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.