Domazet

BiH treba intenzivnu reindustrijalizaciju

Istakao je da se Bosna i Hercegovina suočava s problemima nestabilnog i sporog oporavka najviše zbog toga što mora obaviti značajne političke i ekonomske reforme koje izostaju radi nedostatka političkog konsenzusa u zemlji.

Slika

Na konferenciji „Ekonomski razvoj u zemljama zapadnog Balkana: na putu ka konkurentnoj tržišnoj ekonomiji“, koja se održava u Alt Madlitzu u Njemačkoj u organizaciji Aspen Instituta, danas je izlagao prof. dr. Anto Domazet, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Domazet je govorio o kratkoročnim mjerama ekonomskog oporavka koje je moguće postići u BiH. 

Istakao je da se Bosna i Hercegovina suočava s problemima nestabilnog i sporog oporavka najviše zbog toga što mora obaviti značajne političke i ekonomske reforme koje izostaju radi nedostatka političkog konsenzusa u zemlji. 

– Zastoj u integracijama prema Europskoj uniji i NATO-u onemogućava BiH da koristi fondove EU i ojača svoju političku stabilnost u privlačenju domaćih i stranih investicija –  izjavio je za Agenciju FENA prof. dr. Anto Domazet. 

Naveo  je da BiH mora iz temelja promijeniti model ekonomskog rasta i jačati orijentaciju na izvoz što podrazumijeva intenzivnu reindustrijalizaciju radi povećanja proizvodnje industrijskih i poljoprivrednih proizvoda i usluga za izvoz.
 
Za to je potrebno razviti i implementirati industrijske politike kao aktivne mjere za poticanje razvoja realnog sektora. Pozvao je i institucije EU da razviju aktivne programe podrške zemljama zapadnog Balkana u razvijanju i implementaciji industrijskih politika za njihove izvozne sektore. 

Domazet je govorio i o štetama od poplava, procjenjujući da zbog katastrofalnih poplava, sa štetama od oko četiri milijarde KM, ili 15 posto bruto domaćeg proizvoda, ekonomski rast BiH u 2014. godini umjesto 2,6 posto bit će oko 0,5 posto, ako ga uopće bude. 

Obnova od posljedica poplava zahtijevat će, u veoma kratkom roku, usklađene akcije na nastavku najnužnijih reformi i na koordinaciji međunarodne pomoći za što je posebno značajna predstojeća donatorska međunarodna konferencija u julu 2014. 

Ocjenjuje da je za dalji ekonomski oporavak u zemlji i ublažavanje problema nezaposlenosti posebno značajno osigurati sve preduvjete za stjecanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU i za pristupanje MAP-u na putu integriranja u NATO. 

– Nakon oktobarskih općih izbora, nove vlade u BiH morale bi u sami fokus staviti pitanja unapređenja političke stabilnosti i neophodnih ekonomskih reformi za ubrzanje ekonomskog rasta – rekao je Domazet.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.