Lagumdžija – Sørensen

BiH treba imati jedinstven nastup na donatorskoj konferenciji u Briselu

Tema razgovora bila je predstojeća donatorska konferencija za saniranje šteta od poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i regionu koja će se 16. jula 2014. godine održati u Briselu.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 25. juna 2014. godine sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Peterom Sørensenom i zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Renzom Daviddijem.

Tema razgovora bila je predstojeća donatorska konferencija za saniranje šteta od poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i regionu koja će se 16. jula 2014. godine održati u Briselu. Planirano je da donatorska konferencija bude organizirana iz dva dijela, u prvom bi se govorilo o pomoći namijenjenoj zajedno BiH, Srbiji i regionu, dok bi u drugom dijelu bili organizirani posebni slotovi za svaku od zemalja, te regionalne projekte namijenjene sanaciji šteteta i prevenciji od mogućih novih elementarnih nepogoda.

Tokom sastanka je naglašeno da će tokom naredne sedmice biti finaliziran konačan izvještaj o štetama i gubicima kao posljedicama katastrofalnih poplava koje su sredinom maja pogodile Bosnu i Hercegovinu, ali da je već sada sigurno da štete iznose oko četiri milijarde KM ili 16 posto GDP BiH, te da je za oporavak i saniranje posljedica poplava neophodna pomoć međunarodnih donatora.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno da BiH jedinstveno istupi prema međunarodnim donatorima na donatorskoj konferenciji, u cilju što bržeg prikupljanja donatorske pomoći. To će omogućiti brzo reagiranje i smislu konkretne realizacije projekata kojima se trebaju riješiti prioritetna pitanja obnove i izgradnje stambenih jedinica kako bi do zime svi ljudi koji su ostali bez svojih domova imali krov nad glavom.

Također je kao prioiritetno istaknuta i pomoć malim i srednjim poduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima u cilju očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta kroz projekte obnove i rekonstrukcije zemlje.

Dr. Lagumdžija je pozdravio najave iz Evropske unije da će bez obzira na status koji ima kada je u pitanju približavanje evropskim integracijama, Bosna i Hercegovina imati ravnopravan status kada je u pitanju evropska solidarnost, odnosno, sredstva EU namijenjena pomoći za obnovu i rekonstrukciju zemlje.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.