Miro Lazović

BiH treba biti jedna izborna jedinica u kojoj će svi građani birati sve članove Predsjedništva

Bosna i Hercegovina sa sadašnjim ustavnim rješenjima je primjer nefunkcionalne, nedemokratske i nestabilne države. Loš Ustav proizvodi i loše zakone. Jedan od tih loših zakona je i Izborni zakon BiH.

Pored niza nedostataka, kao što je nemogućnost vanrednih izbora, on u osnovi ugrožava temeljna ljudska prava i učvršćuje teritorijalne, etničke i političke podjele. Sadašnji način izbora članova Predsjedništva BiH to potvrđuje.

Njime se vrši diskriminacija svih građana. Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj, a Srbi u Federaciji BiH ne mogu birati niti mogu biti birani za članove Predsjedništva BiH. Građani koji se drugačije izjašnjavaju nemaju pravo kandidature ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji. Implementacija odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić – Finci” već devet godina se ignorira.

Sadašnji način izbora članova Predsjedništva BiH, po kojem se iz Republike Srpske bira Srbin, a iz Federacije BiH Bošnjak i Hrvat, učvršćuje teritorijalne i etničke podjele i konstantno proizvodi političke tenzije i nesporazume između članova Predsjedništva BiH. Član Predsjedništva koji dolazi iz Republike Srpske zastupa isključivo srpske i entitetske interese. Njega nije briga za interese Bošnjaka i Hrvata, niti interese drugog entiteta. To na isti način rade bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH.

Tu praksu treba radikalno promijeniti. Kad je izbor članova Predsjedništva u pitanju, BiH treba biti jedna izborna jedinica u kojoj će svi građani birati sve članove Predsjedništva. Alternativa može biti i dvije izborne jedinice – Republika Srpska i Federacija BiH – sa istim kandidatima.

Građanima treba omogućiti da biraju za sebe najboljeg kandidata iz reda Bošnjaka, Srba, Hrvata i reda “Ostalih”. Na ovaj način bi izabrano Predsjedništvo postala državna institucija koja bi vodila politiku integracije društva i države. Članovi Predsjedništva bi morali voditi računa o interesu svakog čovjeka jer je njegov glas važan u izbornom procesu. Također, članovi Predsjedništva bi morali zajednički raditi u interesu svakog pedlja teritorije BiH.

Svjestan sam da će građanski princip izbora Predsjedništva BiH naići na otpor kod nekih partija. Prije svega u HDZ-u BiH. Opet će reći da će drugi izabrati hrvatskog člana Predsjedništva, a ne isključivo Hrvati. Da, na izbor hrvatskog člana utjecat će i drugi, ali i hrvatski glasovi će utjecati na izbor drugih članova Predsjedništva BiH. Iz Brisela nam odavno poručuju da je građanski princip njihov standard, a ne etnički.

Mislim da je konačno došlo vrijeme da, prihvatajući građanske principe, ostavimo iza sebe etničke i entitetske tenzije i nesporazume.
Mnogi će možda reći da ovo u našim današnjim uvjetima nije realno, ali smisao bavljenja politikom je i u tome da se realnosti mijenjaju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.