Saša Magazinović

BiH protiv diskriminacije

Parlamentarna skupština BiH nedavno je usvojila izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije u našoj zemlji. Članstvo u Evropskoj uniji uslovljeno je usvajanjem antidiskriminacijskog zakonodavstva i stepenom njegove uskljađenosti  s pravnom stečevinom EU, što je i istaknuto u posljednjem izvještaju o napretku za BiH iz 2015.

Načela jednakosti

Također je za BiH istaknuta i obaveza primjene antidiskriminacijskog zakonodavstva u praksi, tako da su u ovom procesu posebnu važnost imale direktive Vijeća EU koje nas kao članicu Vijeća Evrope obavezuju na poštivanje načela nediskriminacije i stalni proces unapređenja postupaka za borbu protiv diskriminacije.

Državni poslanik i član Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Saša Magazinović podsjeća da Evropska unija počiva na vrijednostima koje u prvi plan ističu ljudska prava i slobode i u skladu sa tim zabranu disriminacije po bilo kojoj osnovi. Iako trenutno na sceni, ističe Magazinović, imamo politiku podjela u nekim trenucima i političku promociju diskriminacije, a posebno širenje straha i govora mržnje, „veoma je važno da su ovakvi zakoni prisutni u parlamentima i javnom prostoru kao tema.“

– Interesantno je ohrabrujuće da je u ovom zakonu, pored ostalog, jasno definisana zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, da je to usvojeno bez glasova protiv, te da ni u javnosti oko toga nije bilo mnogo kontroverzi, zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.