Saša Magazinović

BiH protiv diskriminacije

Parlamentarna skupština BiH nedavno je usvojila izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije u našoj zemlji. Članstvo u Evropskoj uniji uslovljeno je usvajanjem antidiskriminacijskog zakonodavstva i stepenom njegove uskljađenosti  s pravnom stečevinom EU, što je i istaknuto u posljednjem izvještaju o napretku za BiH iz 2015.

Načela jednakosti

Također je za BiH istaknuta i obaveza primjene antidiskriminacijskog zakonodavstva u praksi, tako da su u ovom procesu posebnu važnost imale direktive Vijeća EU koje nas kao članicu Vijeća Evrope obavezuju na poštivanje načela nediskriminacije i stalni proces unapređenja postupaka za borbu protiv diskriminacije.

Državni poslanik i član Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Saša Magazinović podsjeća da Evropska unija počiva na vrijednostima koje u prvi plan ističu ljudska prava i slobode i u skladu sa tim zabranu disriminacije po bilo kojoj osnovi. Iako trenutno na sceni, ističe Magazinović, imamo politiku podjela u nekim trenucima i političku promociju diskriminacije, a posebno širenje straha i govora mržnje, „veoma je važno da su ovakvi zakoni prisutni u parlamentima i javnom prostoru kao tema.“

– Interesantno je ohrabrujuće da je u ovom zakonu, pored ostalog, jasno definisana zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, da je to usvojeno bez glasova protiv, te da ni u javnosti oko toga nije bilo mnogo kontroverzi, zaključio je Magazinović.