Lagumdžija

BiH osuđuje sve oblike zločina protiv osoba – žrtava seksualnog nasilja i naglašava značaj suočavanja svih počinilaca zločina sa pravdom

Građani BiH su itekakako svjesni potrebe prevencije seksualnog nasilja u sukobima, zbog bolnih iskustava iz prošlosti kroz koja je naša zemlja prošla i istaknuo da Bosna i Hercegovina osuđuje sve oblike zločina protiv osoba koje su žrtve nasilja i naglašava značaj suočavanja svih počinilaca zločina sa pravdom.

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Prevencija seksualnog nasilja u oružanim sukobima – osnaživanje uloge regionalnih snaga bezbjednosti u operacijama podrške miru" koja je 28. marta 2014. godine održana u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Na konferenciji su učestvovali i ministar vanjskih i commonwelth poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie, koja zajedno sa ministrom Hagueom promovira ovu inicijativu, pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Kolinda Grabar-Kitarović, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe, te visoko pozicionirani predstavnici relevantnih ministarstava zemalja regije, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija angažovanih u BiH.

Govoreći na otvaranju konferencije dr. Lagumdžija je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u potpunosti opredijeljena za aktivno partnerstvo sa ministrom Hagueom u okviru inicijative Prevencija seksualnog nasilja u konfliktu, koju je naša zemlja u potpunosti podržala od njenog usvajanja, te izrazio zahvalnost Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za implementaciju različitih projekata u BiH namijenjenih prevenciji seksualnog nasilja u sukobima.

Dr. Lagumdžija je naglasio da su građani BiH itekakako svjesni potrebe prevencije seksualnog nasilja u sukobima, zbog bolnih iskustava iz prošlosti kroz koja je naša zemlja prošla i istaknuo da Bosna i Hercegovina osuđuje sve oblike zločina protiv osoba koje su žrtve nasilja i naglašava značaj suočavanja svih počinilaca zločina sa pravdom.

Govoreći o žrtvama seksualnog nasilja dr. Lagumdžija je naglasio da ne trebamo više da govorimo samo o broju žrtava, jer sama činjenica da se nešto slično desilo u BiH tokom rata samo jednoj ženi dovoljno je užasavajuće.

„Danas neću govoriti o brojkama. Nego o ženi koja je još uvijek odbačena, stigmatizirana i nažalost, na rubu egzistencije. Javna percepcija o seksualnom nasilju u našem društvu generalno vodi ka stigmatizaciji i društvenoj isključenosti žena koje su pretrpjele ovaj vid torture. Ovo je još jedan veliki izazov sa kojim se moramo suočiti kao organizirano društvo“, naglasio je dr. Lagumdžija.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da postojeći zakonski okviri daju ženama žrtvama seksualnog nasilja prednost prilikom zapošljavanja, ali da je praksa drugačija. U vezi s tim, naglasio je potrebu pokretanja jedne linije za samozapošljavanje ovih žena. Finansijska stabilnost će osnažiti njihovo samopouzdanje, omogućiti im da se lakše reintegriraju u društvo i na taj način im pomoći da se lakše nose sa traumom kroz koju su prošle.

Dr. Lagumdžija je istaknuo i potrebu većeg učešća žena u mirovnim misijama, navodeći kao primjer veće mogućnosti da će njihovo prisustvo na terenu ohrabriti žene žrtve seksualnog nasilja da prijavljuju zločine. U tom smislu ukazao je na činjenicu da je BiH usvojila politiku da jedna trećina nominiranih kandidata za mirovne misije moraju biti žene.

Na kraju obraćanja dr. Lagumdžija je izrazio nadu da će predstojeći Samit „Okončanje seksualnog nasilju u sukobu“ koji će se u junu ove godine održati u Londonu pružiti još jednu priliku za suočavanje sa prevladavajućom kulturom nekažnjivosti ove vrste zločina i doprinijeti okončanju upotrebe seksualnog nasilja kao ratnog oružja, te naglasio da će Bosna i Hercegovina u svim budućim aktivnostima vezanim za prevenciju seksualnog nasilja davati aktivan doprinos dijeleći svoja iskustva, energiju, znanje i entuzijazam kako bi se osiguralo da se ova strašna zlodjela nikada ne ponove.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.