Lagumdžija – baronesa Warsi

BiH ostaje visoko na listi prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva

Zlatko Lagumdžija sastao se sa višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih i commonwelth poslova Velike Britanije baronesom Sayeedom Warsi.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih i commonwelth poslova i ministricom za vjeru i zajednice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske baronesom Sayeedom Warsi.

Tokom razgovora dr. Lagumdžija se zahvalio baronesi Warsi na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo Bosni i Hercegovini tokom i nakon poplava i sagovornicu informirao o preliminarnim rezultatima procjene nastalih šteta, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima na planu obnove i rekonstrukcije.

U vezi sa navedenim ocijenio je značajnim učešće eksperata iz Ministarstva za međunarodnu pomoć UK u procjeni štete, koji rade i na identificiranju oblasti u kojima UK može doprinijeti kako u neposrednoj pomoći, tako i u pogledu dugotrajne pomoći. U kontekstu dugotrajne pomoći za obnovu, upoznao je baronesu Warsi sa detaljima donatorske konferencije koja će biti održana 16. jula 2014. godine u Briselu. Naglasio je da bi za BiH iskustva Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti suočavanja sa katastrofama mogla biti veoma značajna, te učešće UK u pomoći kojom bi se zaštitila područja od eventualnih budućih poplava uvođenjem boljeg sistema upravljanja rijekama, sanacijama riječnih korita i izgradnjom nasipa.

Također je naglasio da su građani BiH pokazali veliku solidarnost tokom poplava bez obzira na političku i etničku pripadnost, koji su u teškim trenucima bili kao jedno i pokazali pravac i način na koji svi u BiH trebaju djelovati. U tom smislu potrebno je djelovati i konkretnim aktivnostima, a ne pričom o poplavama i štetama od poplava, pomoći građanima BiH koji su tokom poplava izgubili svoje domove, radna mjesta, imovinu…

Dr. Lagumdžija je značajnom ocijenio prijateljsku podršku Ujedinjenog Kraljevstva procesu evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i činjenicu da je naša zemlja visoko na listi prioriteta vanjske politike UK.

Dr. Lagumdžija se tokom razgovora baronesi Warsi zahvalio i na ličnoj podršci koju pruža našoj zemlji u oblasti ljudskih prava, a posebno za projekte koje je pokrenula u Srebrenici u cilju održivog povratka i suživota. Izrazio je zadovoljstvo jer Vlada UK daje veliki značaj pravdi i pomirenju na Balkanu i najave da će i ove godine u Lancaster Houseu u Londonu, ali i u drugim gradovima UK, biti upriličeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Srebrenice.

Sagovornici su pozdravili saradnju koju BiH i UK ostvaruju u okviru različitih inicijativa, pri čemu je baronesa Warsi posebno pozdravila podršku BiH inicijativama ministra vanjskih i commonwelth poslova UK Williama Haguea Open Government Partnership i Inicijativa za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu (PSVI).

Dr. Lagumdžija i baronesa Warsi su razgovarali i o obilježavanju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata, što je i razlog posjete visoke gošće Bosni i Hercegovini, i tom prilikom naglasili značaj upućivanja poruka mira iz Sarajeva.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.