Irfan Čengić za portal klix.ba

BiH nedostaju vanredni izbori, gdje se loša vlast u svakom trenutku može smijeniti

Dok opozicija u Republici Srpskoj održavanjem protesta šalje jasnu poruku kako u manjem bh. entitetu očito nešto ne valja, opozicija u Federaciji BiH je pasivna. Iako su stanovnici FBiH jednako nezadovoljni svojim ekonomsko-socijalnim stanjem, opozicione političke stranke u FBiH vladajuću strukturu uglavnom kritikuju saopćenjima za javnost.

Najveća opoziciona politička stranka u Federaciji BiH, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, stava je da su protesti sastavni dio svakog demokratski uređenog društva te prilika da veliki broj ljudi svojim prisustvom pokaže da se nečemu snažno protivi ili da nešto podržava.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako daje punu podršku protestima kao što su bili oni za JMBG, protiv Zakona o radu, kredita u švicarskim francima i drugim protestima koji imaju jasno postavljene ciljeve.

“Nažalost, u tranzicijskim zemljama kakva je naša, protesti se često zloupotrebljavaju ili se gube uslijed neartikulisanosti. Ono što smo imali u maju mjesecu u Banjoj Luci nisu protesti, već jedan koncert i jedan predizborni skup”, rekao je Čengić.

On smatra da se protestima pravi politički pritisak i da oni ne služe za promjenu vlasti.

“Nijedna vlast, ona lokalna ili na bilo kojem drugom nivou, ne mijenja se na ulici, nego na izborima. Naši građani će u oktobru ove godine moći dati svoju ocjenu vlasti i to je jedini ispravan način”, rekao je Čengić.

Podsjetio je da su prije dvije godine građani bili ti koji su uskratili povjerenje SDP-u BiH i da je ova politička stranka tu poruku prihvatila.

“Smatram da je aktuelna vlast na svim nivoima katastrofalna, ali da ona ne treba biti smijenjena protestima, već isključivo olovkom na dan izbora. Ono što nama u BiH nedostaje su vanredni izbori gdje se loša vlast u svakom trenutku može zamijeniti, kao što je slučaj u Hrvatskoj, na taj način građani ne bi morali trpjeti lošu vlast četiri godine”, kazao je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.