Nermina Zaimović-Uzunović

BiH ne finansira nauku, mi samo „štancamo“ diplome

Novac iz Ministarstva civilnih poslova BiH namijenjen za podršku onima koji konkurišu na međunarodne naučno-istraživačke projekte, prošle godine niko nije tražio

Slika

Bosna i Hercegovina je zemlja koja u regionu najmanje izdvaja novca za naučno-istraživačke projekte. Izdvajamo čak 33 puta manje od zemalja Evrope. Ovo je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) upozorila Nermina Zaimović-Uzunović, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dijelom je tu, kaže ona, kriva država, ali većim dijelom krive su naučno-istraživačke institucije. Inertne su i trome.

Primjera radi, kaže Zaimović-Uzunović, novac iz Ministarstva civilnih poslova BiH namijenjen za podršku onima koji konkurišu na međunarodne naučno-istraživačke projekte, prošle godine niko nije tražio.

– To je nedopustivo – kaže Zaimović-Uzunović.

Iako je budućnost BiH u stručnjacima koji će razvijati domaću privredu i domaću ekonomiju, i nametati je na evropsko tržište, čini se da naučno-istraživački rad u BiH skoro da i ne postoji, ili se radi o sporadičnim slučajevima i sporadičnim institucijama, piše Patria.

– Naučno-istraživačke radove treba razvijati na uštrb prekomjernog broja univerziteta. Mi smo u 2003. godini imali  6000 diplomiranih studenata, a 2010. godine taj broj porastao je na 18.000. Ali, to je samo „štancanje“ diploma. Visoko obrazovanje ne može ići bez naučnih radova, projekata, istraživanja – smatra Zaimović-Uzunović.

Ona objašnjava da su naučno-istraživački radovi u Federaciji u nadležnosti kantona. Nažalost, čak pet kantona u prošloj godini za naučne radove nisu izdvojili ni minimum finansijskih sredstava. O tome, kaže ona, niko ne brine i ne govori.

– Srednjobosanski kanton, u kojem ima nekoliko univerziteta, nije dao niti jedne marke za naučno-istraživačke projekte, što govori da iza takvih obrazovnih institucija ne stoji nikakav kredibilitet. Posavski kanton također nije izdvojio ni marke za naučne radove. Hercegovačko-neretvanski kanton izdvojio je 20.000 KM za potrebe Sveučiliša, gdje je samo jedan dio otišao za naučno-istraživačke radove. Zeničko-dobojski kanton izdvojio je tek nešto više od 2000 KM. To je poražavajuće – kaže Zaimović-Uzunović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.