Saša Magazinović

BiH na korak do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe

Državni zastupnik Saša Magazinović i osnivač udruženja „KANABIH“ Irfan Ribić održali su danas sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom nakon kojeg je Bosna i Hercegovina bliže legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

U izjavi za Radiosarajevo.ba Magazinović je kazao da je pozitivno to što se predsjedavajući Tegeltija uključio u rješavanje ovog problema.

Zadovoljan je sastankom i ističe da na ovoj temi trebaju zajedno raditi i vlast i opozicija.

“Ranije su svoju saglasnost za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe dali Alen Šeranić i Vjekoslav Mandić, ministri zdravlja dva entiteta. Također, saglasnost su dali i državni ministri Ankica Gudeljević i Selmo Cikotić, kojih se ovaj resor tiče. U narednom periodu, koji, nadam se, neće biti dug, će se izraditi izmjene i dopune Zakona o sprječavanu i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, gdje će to biti usaglašeno, formulisano kako bi konačno ljudi u BiH, kao i u drugim državama, mogli legalno koristiti ulje kanabisa za liječenje”, rekao je Magazinović.

ako Magazinović o tome nije mogao govoriti, neslužbeno se saznaje da bi u naredih mjesec dana Bosna i Hercegovina mogla završiti izradu Nacrta zakona nakon čijeg usvajanja bi se išlo u legalizaciju kanabisa medicinske svrhe.

Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje već šest godina, kada je i Komora magistara farmacije Federacije BiH pokrenula tu inicijativu i uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Vijeće ministara BiH je 2016. formiralo Ekspertnu radnu grupu. Čekalo se na Ministarstvo sigurnosti BiH koje mora uskladiti zakonsku regulativu, izvjšetavao je ranije Radio Slobodna Europa.

U dokumentu pod nazivom „Dekriminalizacija kanabisa u medicinske svrhe u odabranim evropskim državama“ Istraživačkog sektora Parlamentarne skupštine BiH, koji je 2018. godine objavljen na zvaničnoj web stranici, piše kako su ‘mnoge naučne studije i klinička ispitivanja dokazala da ova biljka može pomoći u tretmanu širokog spektra medicinskih stanja’. Navodi se da je najčešća primjena medicinskog kanabisa kod pacijenata a artritisom, hroničnim bolom, epilepsijom, glaukomom, multipla sklerozom, kancerom itd.

U Evropi je sada legalizovalo ili omogućilo korištenje kanabisa u medicinske svrhe, više od 15 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizirana upotreba kanabisa u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja. Više od 30 kompanija je dobilo dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe.

U januaru 2019. generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Ghebreyesus dao je niz preporuka Ujedinjenim nacijama da ažuriraju opseg kontrole kanabisa i supstanci povezanih s kanabisom. Ove nove preporuke odražavaju novu terapijsku ulogu lijekova na bazi kanabisa.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.