Saša Magazinović u posjeti SAD

BiH je opet u američkom fokusu, treba očekivati veći angažman

Saša Magazinović, šef kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, u organizaciji Internacionalnog Republikanskog instituta (IRI), a u okviru aktivnosti Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja zajedno s bh. delegacijom boravi u radnoj je posjeti Washingtonu gdje su održani brojni sastanci u State Departmentu, Kongresu, USAID-u, NED-u, Savjetodavnom vijeću za BiH.

Nakon niza razgovora s utjecajnim američkim političarima i kongresmenima, poput Mikeom Turnerom, Williamom Keatingom, Tamirom Waserom i Adamom Kinzigerom, Magazinović je u razgovoru za Klix.ba prenio sadržaj ovih razgovora bh. javnosti.

“U Bosni i Hercegovini je u posljednje vrijeme više nego primjetan pojačani utjecaj Rusije, Kine, pa i Turske. Istovremeno, birokratizirani Brisel nam je kroz 14 preporuka koje treba ispuniti za kandidatski status uključujući i promjenu Ustava, a za koje i mi i oni znamo da nije realno očekivati da budu realizovane u skorije vrijeme, (ne)svjesno poslao poruku da za nas nema mjesta u EU. U svemu tome, više je nego važno imati jasnu sliku o poziciji i budućem angažmanu Sjedinjenih Američkih Država u BiH i široj regiji, budući da se radi, ne samo o državi koja je odigrala ključnu ulogu u zaustavljanju rata, nego i vrlo važnu ulogu u ključnim reformama koje su do sada realizovane”, rekao je Magazinović.

Navodi da ono što je čuo u razgovoru sa kongresmenima, ali i ključnim ljudima iz State Departmenta koji se bave našom regijom, za njega je vrlo ohrabrujuće.

Bosna i Hercegovina se ponovo nalazi u fokusu pažnje i taj momentum trebamo iskoristiti da pomaknemo stvari sa mrtve tačke. Impresivno je sa koliko informacija o dešavanjima u BiH i regiji raspolažu naši sagovornici u Washingtonu, od političkih dešavanja u BiH, preciziranja ključnih problema i najodgovornijih za to, do odnosa u regiji i različitih utjecaja međunarodnih faktora na balkanske države. Ono što smo čuli ovdje u Washingtonu ukazuje na mogućnost pojačanog angažmana SAD u BiH i regiji, što budi nadu da bi se uz konkretnu pomoć SAD mogli ubrzati važni politički procesi, a prije svega borbe protiv kriminala sa političkom podrškom”, naglasio je Magazinović.

Dodaje da su dosta vremena posvetili i razgovoru o NATO putu Bosne i Hercegovine gdje je jasno da ga svjesno pokušavaju zaustaviti samo oni kojima odgovara nesiguran Balkan i destabilizirana BiH.

“SAD su nebrojeno puta pokazali da su iskreni saveznik i prijatelj BiH, za razliku od drugih koji žele ostvariti uticaj, pa i upravljati političkim procesima u našoj zemlji. Vrijeme je da i najodgovorniji političari u BiH jasno kažu ko su njihovi međunarodni partneri i na koga se žele osloniti u narednom periodu. Građani imaju pravo to da znaju. Dosta je više istovremenog sjedenja na više stolica, a na štetu države. Naša domovina BiH mora krenuti naprijed jer ćemo u protivnom ostati teritorija bez stanovnika. Iskreno vjerujem u pomoć SAD-a da se neke stvari konkretno i suštinski promjene”, zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.