Ministar Hadžić:

BiH ima projekte u kojima svi koji budu njihovi učesnici mogu prepoznati i ostvariti ekonomski interes

Damir Hadžić je istakao da je Bosna i Hercegovina mala zemlja, s malom i slabom ekonomijom koja nije mogla izbjeći snažan udar svjetske ekonomske i finansijske krize, ali se teško nosi s njenim posljedicama

Slika

Ministar  komunikacija i prometa BiH  Damir Hadžić obratio se učesnicima Poslovnog foruma Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji je u organizaciji Vanjskotrgovinske  komore BiH i Vijeća izvoznika Turske (TIM) otvoren danas u Sarajevu.

„Bosna i Hercegovina je mala zemlja, s malom i slabom ekonomijom koja nije mogla izbjeći snažan udar svjetske ekonomske i finansijske krize, ali se teško nosi s njenim posljedicama. Svojevrsna treća industrijska revolucija, kao nepovratan i nezaustavljiv proces u svijetu, dodatno je usložila teške ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini. Zato ova zemlja prije svega treba reindustrijalizaciju koju će pratiti uvođenje novih tehnologija i usvajanje i primjena novih tehnoloških znanja“, istaknuo je  ministar Hadžić i dodao: „S druge strane, Bosna i Hercegovina nudi brojne mogućnosti i raspolaže značajnim potencijalima. I pored određenih nedostataka i potrebe za značajnim poboljšanjem poslovnog ambijenta, to nikada niko nije osporio. Bosna i Hercegovina ima i projekte u kojima svi koji budu njihovi učesnici mogu prepoznati i ostvariti ekonomski interes. Istina, složenost naše administrativne organizacije, kao i heterogenost našeg društva, čine proces nužnih reformi sporijim nego što je to slučaj u drugim zemljama, ali mogu predstavljati i svojevrsnu prednost za one koji je znaju iskoristiti.“

„Obim i struktura bh. bilateralne razmjene roba danas pokazuju znakove stabilnog rasta i  imaju veću uravnoteženost. „Sigurno je da su brojne aktivnosti nadležnih institucija na stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta te otklanjanje različitih prepreka  doprinijele ovakvim trendovima. To nam daje za pravo da vjerujemo da će nastavak započetog i proširivanje saradnje na drugim poljima dovesti do još boljih rezultata u korist svih“, istaknuo je ministar Hadžić i dodao: Osvrćući se na kreditna sredstva koja je Vlada Republike Turske odobrila za razvoj poljoprivrede i pomoć povratnicima iz cijele Bosne i Hercegovine u njihova prijeratna mjesta,  Ministar Hadžić se zahvalio predstavnicima Republike Turske na spremnosti da ulaganjem značajnih finansijskih sredstava pomognu oporavak i razvoj bh. privrede: „Mi u Bosni i Hercegovini želimo biti aktivni učesnici i pouzdani partneri, bilo da se radi o institucionalnoj ili poslovnoj saradnji. Vjerujem da je ovo pravo mjesto i prilika da vas pozovem na uspostavljanje novih veza i dalje jačanje sveukupnih ekonomskih odnosa. Nadležne institucije u Bosni i Hercegovini će sa svoje strane raditi na sistemskom uređenju bilateralnih odnosa i u okviru toga podržavati napore privrednih subjekata obje države“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.