Dr. Lagumdžija – Babacan:

BiH i Turska kao i mnogo puta do sada iskazale solidarnost i međusobnu podršku u najtežim trenucima

Obostrano je ocijenjeno da su kao i mnogo puta do sada dvije prijateljske zemlje iskazale solidarnost i međusobnu podršku u najtežim trenucima

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa zamjenikom premijera Republike Turske Alijem Babacanom.

Dr. Lagumdžija je izrazio saučešće zbog smrti više od 200 rudara u oblasti Manisa u Turskoj, polovinom ovog mjeseca, i istovremeno izrazio duboku zahvalnost vladi, gradovima pobratima i narodu Turske koji su uprkos tragediji koja je pogodila samu Tursku iskazali ogromnu solidarnost pri pružanju humanitarne pomoći bh. regijama pogođenim  katastrofalnim poplavama. Obostrano je ocijenjeno da su kao i mnogo puta do sada dvije prijateljske zemlje iskazale solidarnost i međusobnu podršku u najtežim trenucima.

U vezi sa poplavama koje su pogodile našu zemlju dr. Lagumdžija je zamjenika premijera Babacana informirao o situaciji na terenu, trenutnim i budućim potrebama, te aktivnostima koje predstoje našoj zemlji, u smislu procjene nastalih šteta i organiziranja donatorske konferencije. Ovom prilikom dr. Lagumdžija je istaknuo da će za obnovu naše zemlje biti potrebna međunarodna pomoć, te kazao da je siguran da će Republika Turska sa svoje strane pružiti svu moguću podršku BiH, što je zamjenik premijera Babacan i potvrdio.

Tema razgovora bila je i donatorska konferencija koja se planira organizirati u BiH nakon procjene štete nastale poplavama. Osiguranje krova nad glavom za osobe koje su izgubile svoje domove u poplavama i očuvanje radnih mjesta dr. Lagumdžija je ocijenio kao prioritete u narednom periodu i izrazio očekivanje da će Turska imati aktivnu ulogu u ovom procesu.

Dr. Lagumdžija se zahvalio zamjeniku premijera Babacanu na odluci turskih vlasti da turskim privrednicima osiguraju najpovoljnije povlastice ukoliko investiraju u BiH, koje imaju i kada ulažu u dijelove Turske, za pomoć našoj zemlji u oblasti poljoprivrede i povratka izbjeglica, kao i za svu pomoć koju Turska kontinuirano pruža našoj zemlji na putu evropskih i NATO integracija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.