Lagumdžija – Vučić

BiH i Srbija zajedničkim projektima mogu osigurati značajna sredstva od EU

Dr. Lagumdžija i premijer Vučić su se saglasili u ocjeni da se bilateralni odnosi BiH i Srbije kreću uzlaznom putanjom i istaknuli su njihov značaj za cjelokupnu atmosferu saradnje u regionu, a što doprinosi njegovom pozicioniranju kao sigurnog i privlačnog prostora za ulaganja.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 13. maja 2014. godine u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dr. Lagumdžija je na početku razgovora čestitao premijeru Vučiću na imenovanju i pozdravio odluku da Bosna i Hercegovina bude prva država koju će posjetiti nakon stupanja na dužnost. Istaknuo je da posjetu vidi kao poruku da Republika Srbija želi da razvija i pospješuje postojeće odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Tom prilikom dr. Lagumdžija je podsjetio da je prva zemlja koju je on na početku svog mandata posjetio bila upravo Republika Srbija.

 

Premijer Vučić pozvao je dr. Lagumdžiju da krajem maja u Beogradu održe konsultativni sastanak u cilju priprema dvije zemlje sa predstojeći sastanak Evropske komisije sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Sastanak će biti održan u narednih mjesec i po dana u cilju konkretizacije dogovora postignutog u Solunu, a koji se tiče odluke Evropske komisije da u narednih pet godina uloži jednu milijardu eura samostalno, odnosno, još deset milijardi preko različitih finansijskih institucija za regionalne projekte namijenjene razvoju infrastrukture, elektroenergetskog sektora, jačanja ekonomskog rasta i vladavine prava. Zajednička je ocjena da Srbija i BiH kao dvije najveće zemlje u regionu Zapadnog Balkana imaju šansu, koju moraju iskoristiti, da kroz zajedničke projekte povuku značajan dio sredstava.

Dr. Lagumdžija i premijer Vučić su se saglasili u ocjeni da se bilateralni odnosi BiH i Srbije kreću uzlaznom putanjom i istaknuli su njihov značaj za cjelokupnu atmosferu saradnje u regionu, a što doprinosi njegovom pozicioniranju kao sigurnog i privlačnog prostora za ulaganja. U tom kontekstu sagovornici su konstatirali da zajednički prioriteti dvije države u narednom periodu trebaju biti otvaranje novih mogućnosti za saradnju, fokusiranje na projekte strateške infrastrukture, jačanje ekonomije, zajednički nastup na trećim tržištima i općenito stvaranje uvjeta za konkurentniji ekonomski prostor. Na sastanku je istaknuto snažno opredjeljenje za iznalaženje rješenja za otvorena pitanja koja su goedinama na dnevnom redu, pri čemu je posebno naglašen značaj održavanja zajedničkih sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Tokom razgovora dr. Lagumdžija i premijer Vučić su izrazili i zadovoljstvo jer je u međudržavnim razgovorima na svim nivoima ekonomska saradnja prepoznata kao jedna od najvažnijih tema i ocijenjeno da se pravni okvir koji uređuje međusobne ekonomske i trgovinske tokove, a koji je u najvećoj mjeri uređen potpisanim bilateralnim sporazumima i drugim međunarodnim aktima, mora maksimalno iskoristiti kako bi se ekonomski odnosi dodatno unaprijedili.

Tokom razgovora izražena je podrška stvaranju konzorcijuma i zajedničkom radu na promociji investicionih potencijala dvije države.

Dr. Lagumdžija i premijer Vučić su razmijenili i informacije i mišljenja o evropskim integracijama BiH i Srbije i tom prilikom izrazili međusobnu podršku dvije zemlje i spremnost za saradnju u ovoj oblasti.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.