Saša Magazinović

BiH i Makedonija neće dozvoliti povezivanje sa dogovorima Srbije i Kosova

Zastupnik i član Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Makedonije Janijem Makradulijem.
Razgovarajući o aktuelnim dešavanjima u regiji, Magazinović i Makraduli su se saglasili da se eventualni dogovor o granici između Srbije i Kosova ni na koji način ne može i ne smije dovoditi u vezu niti sa jednom drugom državom regije, posebno ne sa Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

Magazinović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, članica UN-a sa nepovredivim granicama i teritorijalnim integritetom te je svako povezivanje i povlačenje paralela u ovom slučaju zlonamjerno i predstavlja opasnu najavu teritorijalnih aspiracija što će svim sredstvima biti spriječeno.

Sagovornici su se složili da je našoj regiji potreban period stabilnosti i dobrih odnosa kako bi se ekonomske prilike popravile, te zaustavio odlazak stanovništva. Bez političke stabilnosti, rečeno je danas, nema stranih, ali ni domaćih investicija, te se bez ispunjavanja ovog presuslova ne može govoriti o rastu i razvoju.

Makraduli je upoznao Magazinovića sa političkom situacijom u Makedoniji koju obilježava početak kampanje za referendum za evropsku Makedoniju. Tom prilikom je istaknuo pozitivna očekivanja u pogledu referenduma, te ostvarenje dugogodišnjeg sna građana Makedonije u pogledu članstva u EU i NATO.

Također je razgovarano o aktivnostima ministarstva čiji je čelnik, posebno naglasivši aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Magazinović je informisao sagovornika o radu novoformiranog Zelenog kluba koji je osnovala grupa zastupnika sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Zeleni klub će, dodao je Magazinović, i u budućnosti raditi na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

On je istaknuo da je ovaj klub, koga čine poslanici različitih stranaka, i pozicije i opozicije, dobar primjer saradnje na konkretnim pitanjima koja su u opštem interesu društva, te izrazio nadu da će i u narednom periodu djelovati jednako uspješno, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.