Lagumdžija na Generalnoj skupštini UN-a

BiH dobrodošla u Partnerstvo za otvorenu vlast – nova brana zloupotrebama javnih sredstava

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i u nizu skupova na visokom i najvišem nivou prvog dana Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, te održao niz bilateralnih susreta.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i u nizu skupova na visokom i najvišem nivou prvog dana Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, te održao niz bilateralnih susreta.

Na skupu posvećenom inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“ (Open Government Partnership) koji je na temu „OGP: Akcija građana – odgovorna vlast“ održan u sjedištu UN-a pod predsjedavanjem predsjednika Indonezije i Meksika izražena je dobrodošlica Bosni i Hercegovini u Partnerstvo za otvorenu vlast, kao 65. članici ove globalne inicijative. Na skupu je učestvovalo 11 šefova država među kojima i predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Tanzanije, Hrvatske, Gruzije, Brazila, 30 ministara te predstavnici UN-a, Svjetske banke i više od 300 predstavnika civilnog društva.

Dr. Lagumdžija se tokom obraćanja na ministarskoj sesiji Partnerstva za otvorenu vlast  zahvalio svim zemljama partnerima na njihovoj podršci našoj zemlji u okviru inicijative te istaknuo da je 1. septembra u ime BiH uputio pismo namjere za pristupanje BiH u članstvo OGP-a, što je od strane učesnika skupa pozdravljeno. Naglasio je da je BiH prihvatanjem vrijednosti i principa iz Deklaracije OGP-a demonstrirala svoju posvećenost u četiri ključna područja a to su fiskalna transparentnost, pristup informacijama, predstavljanje prihoda i imovine izabranih i visokih javnih zvaničnika i uključenost građana, kao i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH kao pilot projekt i koordinator za realizaciju inicijative uspostavilo kontakte sa civilnih društvom i razmjenu svih relevantnih informaciju i iskustava o pitanjima u vezi sa inicijativom na dnevnoj bazi kako bi bio ispunjen cilj da bude naša zemlja bude relevantan i pouzdan partner unutar okvira OGP-a.

„Pozivamo poslovnu zajednicu, kao i organizacije civilnog društva da učestvuju u projektima i aktivnostima Partnerstva za otvorenu vlast. Posvećeni smo promociji punog pristupa i objelodanjivanja informacija o vladinim aktivnostima, uključujući i informacije o trošenju javnog novca. Naša je želja da budemo vlada i društvo 21. vijeka, vlada koja je čuvar principa otvorene vlasti, koja pruža podršku i radi za građane i društvo izgrađeno od strane građana u punoj simbiozi sa vladom“, kazao je dr. Lagumdžija.

Odluka o pristupanju BiH inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast posebno je pozdravljena tokom razgovora dr. Lagumdžije sa ministrom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Francisom Maudeom. Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će pristupanje OGP-u osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti u BiH, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, te borbe protiv korupcije.

U razgovoru sa Helen Clark, administratoricom UNDP-a, dr. Lagumdžija je naglasio da BiH, kao nova članica OGP-a očekuje podršku UNDP-a u korištenju novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima, a posebno je važno da se po ovom principu prati utrošak sredstava domaćih i međunarodnih institucija u procesu obnove zemlje od poplava prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Na marginama zasjedanja GS UN-a dr. Lagumdžija je održao i niz bilateralnih susreta sa akcentom na ekonomsku saradnju i ustavne reforme u našoj zemlji nakon izbora.

Tokom razgovora sa Federicom Mogherini, ministricom vanjskih poslova Republike Italije i budućom visokom predstavnicom EU naglašena je potreba da se nastavi proces evropskih integracija naše zemlje i da se period nakon izbora iskoristi za strukturalne reforme. Ministrica Mogherini je istaknula punu podršku i svoju posvećenost procesu ubrzanog puta Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države na putu evroatlantskih integracija.

Sa ministrima vanjskih poslova Njemačke, Frankom-Walterom Steinmeierom, Austrije, Sebastianom Kurzom, Luksemburga Jeanom Asselbornom i ministricom vanjskih poslova Lintenštajna Aureliom Frick, dr. Lagumdžija je razgovarao o bilateralnoj saradnji i daljnjoj podršci ovih zemalja evropskim integracijama BiH, naročito kroz novi pristup EU.

Unapređenje ekonomske saradnje i dolazak investicija u region i u našu zemlju, bili se tema razgovora dr. Lagumdžije sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al-Nahyanom, ministrom vanjskih poslova Jordana Nasserom Judehom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Iyadom bin Amin Madanijem.

Dr. Lagumdžija se sastao i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoyt Yeeom s kojim je razmijenio mišljenja o ustavnim reformama koje treba provesti nakon oktobarskih izbora ka funkcionalnijoj državi u kojima će pitanje „Sejdić-Finci“ biti samo jedan segment ukupnih reformi. Ovom prilikom dr. Lagumdžija je obavijestio svog sagovornika o ukupnim predizbornim aktivnostima kao i o neprimjerenom ponašanju pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u zemlji te ocijenio da je važno da što veći broj građana izađe na izbore i koji jedini imaju pravo da odluče o sudbini zemlje.

Sa generalnim sekretarom OSCE-a Lambertom Zannierom dr. Lagumdžija je razgovarao o nastavku uspješne saradnje BiH i OSCE-a, predstojećim Općim izborima u našoj zemlji kao i o potrebi da OSCE Posmatračka misija sprovede monitoring ne samo izbora nego i rada medija u BiH. 

Na marginama GS UN-a dr. Lagumdžija je razgovarao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom,  ministrom vanjskih poslova Švedske Karlom Builtom, ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, zatim ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana, Irana i Bahreina, Elmarom Mammadyarovom, Muhamedom Dževad Zarifom i šeikom Khalidom Bin Ahmed Bin Mohammedom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom, zamjenikom generalnog sekretara UN-a Janom Eliassonom te sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.