Enver Bijedić

BiH definitivno vraća električni voz Končar

Ministar kaže kako Končar ide nazad u Zagreb, a da ćemo platit onaj dio koliko smo ga koristili, tačnije razliku u cijeni, te namiriti ostala dugovanja

Slika

Moderni niskopodni električni voz Končar koji su „Željeznice FBiH" nabavile krajem 2008. godine za 5,3 miliona eura (10,6 miliona KM) od hrvatske firme „Končar", i definitivno će biti vraćen Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je voz, čiju su kupovinu dogovorili tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera, bh. prugama saobraćao svega osam mjeseci. Za njega Hrvatskoj nikada nije isplaćena nijedna jedina marka. Da stvar bude gora, napravio je više štete nego što je donio koristi.

Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija, koji je jučer u Zagrebu s predstavnicima „Končara" te Ministarstvom vanjskih poslova Hrvatske dogovorio vraćanje voza, potvrdio je ovu informaciju. Ranije je u Zagrebu već bilo razgovora o tome, ali je jučer postignut konačan dogovor.

– Voz ćemo, definitivno,vratiti. Usaglasili smo stavove. Končar ide nazad u Zagreb, a platit ćemo onaj dio koliko smo ga koristili, tačnije razliku u cijeni, te namiriti ostala dugovanja. Ovo je sada završena stvar. Obje strane saglasne su da voz bude vraćen – kaže Bijedić.

Ovaj slučaj izrodio se iz još jedne propale investicije "Željeznica FBiH", koje su na Končar i Talgo vozove bacile oko 150 miliona KM, piše "Avaz".

– Dug koji Željeznice FBiH imaju prema Končaru iznosi 12 miliona eura (oko 22 miliona KM). Jedan dio odnosi se na voz, a drugi dio za popravku i rekonstrukciju lokomotiva, koji iznosi 6,5 miliona eura. Kada je u pitanju voz Končar, tačno je da nije plaćena ni marka duga – rekao je Bijedić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.