Dr Lagumdžija – ambasador Ivancov:

BiH će se striktno pridržavati svih nacionalnih i međunarodnih standarda prilikom izvoza u Rusiju

Na početku razgovora dr Lagumdžija je ambasadoru Ivancovu zaželio uspješan diplomatski mandat u BiH uz želju da odnosi BiH i Ruske Federacije, koji su dobri i stabilni, u narednom periodu budu dodatno unaprijeđeni

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 1. decembra 2014. godine ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

U fokusu razgovora dr Lagumdžije i ambasadora Ivancova bilo je daljnje unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Rusije, pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju, predstojeća OSCE ministarska konferencija, te su razmijenjena mišljenja i stavovi o dešavanjima u Ukrajini i iranskom nuklearnom programu. 

Na početku razgovora dr Lagumdžija je ambasadoru Ivancovu zaželio uspješan diplomatski mandat u BiH uz želju da odnosi BiH i Ruske Federacije, koji su dobri i stabilni, u narednom periodu budu dodatno unaprijeđeni.

Dr Lagumdžija je podsjetio da Bosna i Hercegovina nije uvela sankcije Rusiji, kao ni Rusija BiH, te naglasio da će se BiH striktno pridržavati svih nacionalnih i međunarodnih standarda prilikom izvozu u Rusiju. 

U skladu sa zahtjevom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, vezano za značajno povećanje izvoza određenih vrsta voća i povrća iz BiH u Rusiju u 2014. godini u odnosu na 2013.godinu MVP BiH je u petak uputio Ambasadi BiH u Moskvi odgovor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH (MVTEO BIH) na daljnje prosljeđivanje ruskim vlastima.

Povodom predstojećeg, 21. zasjedanja Ministarskog vijeća OSCE-a, koje će 4. i 5. decembra 2014. godine biti održano u Bazelu, dr Lagumdžija je, između ostalog, izrazio zadovoljstvo jer će Republika Srbija preuzeti predsjedavanje OSCE-om za 2015. godinu, naročito jer će i BiH preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope u proljeće naredne godine, te će tako dvije države Zapadnog Balkana predsjedavati dvjema regionalnim organizacijama od velikog značaja. Naglasio je da je navedeno posebno važno jer je regionalna saradnja jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Kada su u pitanja dešavanja u Ukrajini dr Lagumdžija je istaknuo da je BiH od početka ukrajinske krize zauzela principijelnu poziciju te priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali nije prihvatila sankcije EU protiv Rusije, što je izuzetak u njenoj praksi pridruživanja stavovima EU (u skladu sa obavezama u procesu integracije).

Dr Lagumdžija je, kada je u pitanju iranski nuklearni program, istaknuo da BiH pažljivo prati razvoj pregovora te pozdravlja svaki napredak istih i nada se da će pregovori rezultirati jednim sveobuhvatnim rješenjem.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.