Mirko Pejanović za portal Klix

Biden će ubrzati integracije BiH u Evropsku uniju i NATO

Mirko Pejanović, bh. profesor i političar koji je tokom agresije bio član Predsjedništva Republike BiH, smatra da će novi američki predsjednik Joe Biden pomoći bržoj integraciji naše zemlje u Evropsku uniju i NATO.

Demokrata Biden danas će preuzeti dužnost lidera najjače svjetske sile. Od njega i njegove administracije očekuje se da vrate narušeni ugled SAD-a širom svijeta te da rade na zalječenju unutrašnjih podjela.

Od njega se mnogo očekuje i u BiH, s obzirom na njegov interes za našu zemlju, koji je pokazao više puta.

“Mene lično raduje, a vjerujem i većinu ljudi u Bosni i Hercegovini, izbor Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Želimo mu puno sreće u obavljanju te vrlo značajne dužnosti za američki narod i za međunarodnu zajednicu”, kazao je Pejanović za Klix.ba.

On je imao priliku i lično upoznati Bidena.

“Imao sam priliku u vrijeme rata, naročito u pripremi Dejtonskog mirovnog sporazuma, u jesen 1995. godine, da s još jednim brojem članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine budem u Washingtonu, kada smo razgovarali s gospodinom Bidenom”, ističe Pjeanović.

I tada i kasnije, dodaje, pokazalo se da Biden ima izgrađen odnos pune podrške građanima BiH da postignu mir, da se zaustavi stradanje civila.

Osudio je agresiju na BiH i doprinio oblikovanju Dejtonskog sporazuma, a djelovao je i na tome da se sporazum provodi, navodi Pejanović.

“Mislim da će on u svom mandatu doprinijeti, zajedno sa svojom administracijom, da se Zapadni Balkan brže kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, da se ubrzaju integracija BiH u Evropsku uniju i NATO”, ističe naš sagovornik.

Biden je, podsjeća Pejanović, 2009. godine, kada je posjetio Bosnu i Hercegovinu, u Parlamentu BiH govorio o tome.

“Ostala je urezana njegova rečenica: ‘Vaš put je Evropska unija, bez tog puta vi možete otići u provaliju etničkih sukoba, u najveće siromaštvo u Evropi’…”, prisjeća se profesor Pejanović.

Dakle, zaključuje, postoji razumno i veliko očekivanje da će Bidenovim izborom doći do većeg angažovanja administracije SAD-a, većeg utjecaja na Evropsku uniju, s ciljem da se ubrza pitanje integracija BiH, provođenje Dejtonskog mirovnog sporazma i izgradnja pravne države.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu