Zukan Helez

Bh. Valter je srušio plan pojedinih svjetskih moćnika o podjeli BiH

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, kaže kako se, prateći pregovore o izmjeni Ustava BIH i Izbornog zakona u BiH moglo primjetiti da su BiH i njeni građani ponešto i naučili iz pojedinih teških perioda kroz koje je Bosna i Hercegovina prolazila.

„Samo u našoj novijoj historiji ponešto smo naučili i iz kobnih grešaka naših političkih vođa iz dejtonskog perioda. Kada “nepristrasni Evropljani” poput Anegline Ajhorst i pojedinih saveznika, iz nama “prijateljskih zemalja” pomisle da su riješili politički čvor u BiH i kad nađu domaće izdajnike (imena ovog puta neću pominjati, jer su potpuno nebitni), javi se bh. duh otpora.

Kada, ustvari pozovu i zavrnu ruku slabićima političke scene i kad pristane “prvi u Bošnjaka” na podjelu BiH javi se bh. Valter. Kada su našli dva zastupnika u Parlamentu BIH i time umanjili brojku od 15 zastupnika koji su bili protiv izmjena Ustava BiH na njenu štetu i uveli je u podjelu, ostalo je 13 zastupnika što nije bilo dovoljno da se odbrani pozicija cjelovite Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu dva zastupnika otkazala su poslušnost “lideru Bošnjaka” i time se ponovo okupilo 15 zastupnika koji ne žele podići ruku za izmjenu Ustava na štetu svih Bosanaca i Hercegovaca i države BiH.

Ovim se srušio plan pojedinih svjetskih moćnika o podjeli BiH. Zato poručujem svim budućim političarima iz takozvane međunarodne zajednice koji dolaze u BiH da bi kod svojih šefova dobili određene poene, a to im poslužilo za napredovanje u njihovim političkim karijerama da shvate da Bosnu i Hercegovinu niko ne može podijeliti protiv volje njenih građana i da u Bosni i Hercegovini uvijek živi duh Valtera za kojeg nikada neće saznati ko je taj Valter“, naveo je Helez.