BH Telecom i HT Mostar nisu vlasništvo SDA i HDZ-a

Vlada koju predvode SDA i HDZ daleko od očiju javnosti pokušava privatizovati i prodati BH Telecom i HT Mostar, bosanskohercegovačke kompanije vrijedne nekoliko milijardi KM. Prodaja se pokušava napraviti bez znanja građana, bez javnih poziva i procedura, te u potpunosti mimo znanja i odobrenja Parlamenta FBiH, i to unaprijed određenim kupcima, navedeno je na današnjoj konferenciji za novinare SDP BiH gdje su se prisutnima obratili zastupnici u Parlementu FBiH, Enver Bijedić i Damir Mašić.
Ovi navodi potvrđeni su u skandaloznoj analizi stanja BH Telekoma, koja je već objavljena u pojedinim medijima prije tri dana a koju do danas niko nije demantovao. U ovoj analizi koju je sačinio Ured premijera Fadila Novalića (SDA), a u kojem se jasno navodi kako je Vlada FBiH kao strateškog partnera za BH Telekom odabrala Turkcell, dakle turski državni telekom i da je predstavnike ove turske firme već slala u BH Telekom.
Kada je u pitanju HT Mostar, prema informacijama sa kojima raspolažemo, Vlada FBiH i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH aktivirali su odredbe iz nezakonitog Sporazuma između Vlade FBiH i THT Zagreb potpisanog 2006. godine od strane Vlade koju su i tada vodili SDA i HDZ, a prema kojem THT Zagreb ima pravo preče kupnje državnog udjela u HT Mostar. Davanje prava preče kupnje od strane Vlade je nezakonito i svako postupanje u tom pravcu je samim tim nezakonito.

HT Mostar i BH Telekom nisu vlasništvo SDA i HDZ, iako oni to tako misle, već se radi o vlasništvu svih građana FBiH i niko nema pravo na ovakav način donositi odluke o privatizaciji i sudbini ovih firmi.

To jedino može i mora biti odluka Parlamenta FBiH donesena na jasan i tranparentan način i to na temelju jasnih pokazatelja i studija opravdanosti, a ne na osnovu bilo čijeg ličnog hira ili stranačkog interesa.

Iz tog razloga delegati SDP-a će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH predložiti da se kao prva tačka dnevnog reda glasa o zaključcima kojim bi se utvrdio jasan redoslijed aktivnosti u vezi sa daljnjom privatizacijom u FBiH, kako bi se zaustavila pljačka koju Vlada očito pokušava da sprovede.

Kao prvo, ništa više u FBiH se ne smije privatizirati prema odredbama postojećeg zakona o privatizaciji, koji je zastario i prevaziđen već je potrebno donijeti potpuno novi zakon o privatizaciji.

Novi zakon o privatizaciji FBiH mora osigurati da se najveća važnost pridoda zadržavanju radnih mjesta, da se posebno vrednuje otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje novih tehnologija. Novi zakon bi morao obezbjediti da se niti jedna državna firma ne može privatizovati bez odobrenja Parlamenta FBiH.

Osim ovoga, potrebno je donijeti i zakon o javnom i općem dobru u FBiH. Ovaj zakon mora se temeljiti na principima zaštite, očuvanja i unaprjeđenja vrijednosti ključnih resursa FBiH i njihovom definiranju kao imovine koja se ni prema kojem pravnom osnovu ne može prodati ili privatizovati.

To se posebno odnosi na šume, zemljište, vode, infrastrukturu u upotrebi u energetskom, infrastrukturnom, naftnom i komunikacijskom sektoru.

Za nas u SDP-u pitanja privatizacije, javnog vlasništva i općeg dobra su ključna za ekonomsku stabilnost, ekonomska nezavisnost i ekonomski razvoj FBiH i zato ćemo tražiti da Parlament zaduži Vladu FBiH da odmah obustavi sve procese privatizacije i da u roku od 60 dana pripremi ove zakone na navedenim principima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.