BH blok se neće približavati ni SDA ni HDZ-u

Mi kao „BH blok“ smo svjesni situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi, svjesni smo historijske odgovornosti, ali danas nismo donosili nikakve odluke, rekao je novinarima u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka sa predsjednicima DF-a i Naše stranke Željkom Komšićem i Predragom Kojovićem u zgradi Predsjedništva BiH.

„Razmotrili smo situaciju u kantonima, u Federaciji i na nivou Bosne i Hercegovine“, rekao je Nikšić, dodajući da je BH blok u potpunosti dao podršku članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koji je imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH uslovio poštivanjem zakona i obaveza prema BiH, „a ne da su na tim pozicijama oni koji negiraju zakone i obaveze koje ima država Bosna i Hercegovina.“

„Dogovorili smo se da održimo sastanak na nivou delegacija SDP-a, DF-a i Naše stranke i da definitivno utvrdimo principe kada je u pitanju neše učešće u vlasti“, rekao je Nikšić.

Na pitanje da li je BH blok bliži SDA nego ranije, Nikšić je rekao da se BH blok neće približavati ni SDA ni HDZ-u, te da je BH blok, blok građanske orijentacije, te da ukoliko bude mijenjao svoje odluke „te promjene će biti u interesu građana BiH a ne u interesu bilo koje političke partije.“

„U svakom slučaju, SDP neće biti sam dio vlasti. Ostajemo čvrstog opredjeljenja da smo dio BH bloka, i samo kao dio Bloka možemo biti ili opozicija ili vlast“, rekao je Nikšić.

Predsjednik NS Predrag Kojović rekao je da je pritisak ogroman, i da će na sljedećem sastanku morati donijeti neke vrlo teške odluke.

„Želim da vjerujem da je BH blok projekt budućnosti koji neće zanemariti interese građana ali ni vlastite interesa u narednom izbornom ciklusu. Odluke donosimo unutar BH bloka zajedno, i to jako dobro funkcioniše“, rekao je Kojović, demantirajući glasine o bilo kakvom raskolu u BH bloku.

„Hoću da vjerujem da BH blok može postati prava bosanskohercegovačka priča, prisutna i u Republici Srpskoj i u Hercegovini, nuđenjem jedne potpuno nove politike“, rekao je Kojović.