BH Blok poziva Ljubu Bešlića da prestane sa građevinskim skrnavljenjem Mostara

Nakon što je Mostarka Boska Ćavar u dugogodišnjoj pravnoj borbi dobila bitku protiv nelegalne gradnje, nakon čega je još 17 jula naloženo da se rupa za bespravnu gradnju ispred zgrade gdje živi, u ulici kneza Domagoja zatrpa, to nije urađeno.

No problem je veći, kako je kazala, u tome što postoji sumnja da se potajno radi i dalje na njezinoj legalizaciji. Borbu protiv takvih pojava najavio je Bh. blok čiji su članovi danas ovoj Mostarki i stanarima zgrade kojima je dvorište raskopano došli dati podršku.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Arman Zalihić naglašava da je privremena komisija za urbanizam formirana da daje stručna mišljenja gdje ne postoji urbanistički plan, a da ovdje postoji i da u njemu ne postoji garaža.

“Oni mimo urbanističkog plana kopaju garažu. Imamo indicije da pokušavaju da komisija uzme sebi za pravo i da legalizira ovo i još niz drugih stvari u gradu. Stoga naš zaključaj je da Bh. blok poziva prije svega Ljubu Bešlića da kaže da li su naše indicije opravdane i pod broj dva da se do uspostave Gradskog vijeća stopira bilo kakva odluka i legalizacija od strane te komisije, jer ako smo čekali sve ove godine, možemo čekati i do nove godine da se formira vijeće a onda da se na zakonit način da nekome dozvola za gradnju”, poručuje Zalihić.

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija navodi kako je ovaj problem daleko veći, te se pita hoće li verbalne prijetnje koje Boška Ćavar doživljava prerasti u nešto više. Naglašava kako se ne radi više samo o rupi, te da je ona najmanji problem s obzirom na ono što se može desiti do izbora.

“Davne 2012. godine po isteku mandata starog saziva Gradskog vijeća dalo se ovlaštenje za formiranje privremenog stručnog povjerenstva za urbanizam. Radi se o komisiji koja je paralelno sa svim drugim zavodima iz oblasti urbanizma od pet članova kroz čitav vakuum korištena da se izvuče iz rukava kako bi se eventualno legalizirali određeni objekti i sporne površine. Mi smo dobili informacije da će se nakon svih bitki na sudu koje je dobila Boška sad uključiti ta komisija za čiji legalitet i legitimitet imamo ozbiljnu sumnju da bi proglasila ovaj prostor interesom Grada Mostara, kako bi se ovo legaliziralo i kako bi tajkuni mogli sagraditi šta žele”, kazala je Baralija.

Sad se ne radi samo o ovoj rupi, nastavlja ona. Mi se pitamo ako već aktiviraju komisiju iz 2012 godine šta će oni još legalizirati do izbora. To je ključno pitanje. Ona pojašnjava kako prema informacijama od stručnjaka koji se bave time poslom ima pouzdana saznanja da regulacioni planovi imaju svojevrstan rok trajanja i da oni traju pet godina.

“Dakle ako je nešto usvojeno 2012. godine, tom regulacionom planu, odnosno svim regulacionim planovima istekao je rok. Da li to sad znači da ova komisija koja će se aktivirati može da da dozvolu i stručno mišljenje za građenje bilo gdje. To je ono što je glavno pitanje. Rupa je samo način na koji smo mi došli do ovih informacija. Koliko još rupa će biti u ovom gradu u narednih četiri mjeseca. Još gore, možda neće ni jedna, ali će se dogovoriti mnoge, pa onda nakon izbora ljudi će samo početi da grade. To je ono što mi ne želimo i tražimo hitnost o transparentnosti, da se obavijeste građani i građanke Mostara šta se dešava i kako ova komisija može djelovati u ovome trenutku. Neka se obrati hitno gradonačelnik”, kazala je Baralija.

klix.ba

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu