Nermin Nikšić

Bh.blok ne želi u koaliciju s nacionalnim strankama

Lider SDP-a Nermin Nikšić je nakon današnjeg sastanka Bosanskohercegovačkog bloka sa SDA kazao da članovi ovog bloka neće praviti koalicije sa nacionalnim strankama.
“Dužina sastanka pokazuje da smo otvorili niz tema, razgovarali otvoreno i iskreno. Razgovarali smo i o stvarima o kojima imamo različite poglede. Ima i stvari koje su konkretno progamski različite, a to je da pravimo jasnu razliku između stranaka s obzirom na ono što je bilo u historiji”, kazao je Nikšić.

Istakao je da Bh.blok u ovom trenutku neće praviti koalicije sa nacionalnim strankama.

“Ovo je prvi put da smo u ovom sazivu došli na sastanak. Svakako da do otvaranja eventualno pregovora o formiranju vlasti smo dobili neki program koji je SDA pripremila. Ono što želimo da utvrdimo kao principi i što će buduća vlast raditi na federalnom i državnom nivou, zbog toga pravim jasnu razliku između FBiH i BiH, jer ne možemo kao bh. blok učestvovati u formiranju državne vlasti. Mi smo jasno rekli da nismo spremni biti dio priče sa nacionalnim strankama. U ovom trenutku nema koalicije”.
Nikšić je rekao kako dužina sastanka pokazuje da su sagovornici otvorili niz tema. Razgovarali su, dodaje, otvoreno i iskreno.

“Puno je onih stvari gdje imamo razlike, ali i onih gdje se možemo složiti. Što se tiče Bh. bloka, važno je reći da smo mi danas prvi put došli zajedno, razgovaraćemo i s drugima. Do otvaranja eventualnih pregovora, važno je da smo dobili neki program koji je SDA ponudila. Mi ćemo unutar Bh. bloka imati svoje principe, bilo da smo vlast ili opozicija, bilo da smo podrška nekoj manjinskoj vlasti ili da nas neko podržava kao manjinsku vlast”, rekao je Nikšić.

Odgovarajući na upit novinara, Izetbegović je rekao da bi vlast na nivou BiH trebalo da čine pobjedničke stranke – SDA, SNSD, HDZ i Bh. blok.

“To bi, po meni, bila kvalitetna i stabilna vlast, ali bojim se da se predstavnici Bh. bolka sa mnom ne slažu”, konstatovao je Izetbegović.

Nikšić je na to odgovorio:

“Mi smo vrlo jasno rekli da u ovom trenutku nismo spremni biti dio koalicije sa nacionalnim strankama. Kako će se to dalje razvijati, vidjećemo. Programi su opredjeljujući, ako ćemo i podržavati neku manjinsku vladu”.

Na pitanje novinara da precizira koje su to “nacionalne stranke”, predsjednik SDP-a je rekao kako je jasno da su to SNSD i SDS kada je u pitanju RS, dok su to u FBiH HDZ i SDA.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.