Hadžić

Bez Zakona o sprečavanju pranja novca ugrožena i stabilnost bh. valuta

Politička previranja koja su objektivno postojala ili zastoj od jednog broja poslanika u PSBiH pokušat ćemo prevazići tako što ćemo nastojati doći do odluke koja bi mogla značiti usvajanje zakona u hitnoj proceduri

Slika

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je BiH od kako postoji u najopasnijoj oblasti kada je u pitanju pranje novca zbog čega je neusvajanje zakona o sprečavanju pranja novca problem koji bi mogao eskalirati.

Naime, Parlamentarna skupština BiH nije postigla konsenzus i nije uspjela da usvoji prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je neophodan da bi se poboljšale sposobnosti Bosne i Hercegovine da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma i da bi BiH imala zakone koji su u skladu s međunarodnim standardima.

Tu je i upozorenje Moneyvala (Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca) te poziv i drugih međunarodnih institucija da je potrebno ovaj zakon usvojiti.

– Zahvaljujući odlukama Vijeća ministara BiH uspjela se odgoditi eskalacija o ovom pitanju do 1. juna, a danas smo na sjednici napravili ozbiljan korak kada smo usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona. Dobili smo informaciju i do stalnog predstavnika BiH koji je, kada je riječ o Moneyvalu, dao alarmantna upozorenja – pojasnio je Hadžić.

Stoga je danas dogovoreno, potvrdio je Hadžić, da Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo pravde sa kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pokuša pripremiti i u hitnoj proceduri dostaviti prijedlog zakona koji bi bio dostavljen Moneyvalu čime bi se stvorili uvjeti da BiH ne bude dio sive ili crne zone te izrečenih sankcija koje bi mogle koštati kompletnu BiH.

– Politička previranja koja su objektivno postojala ili zastoj od jednog broja poslanika u PSBiH pokušat ćemo prevazići tako što ćemo nastojati doći do odluke koja bi mogla značiti usvajanje zakona u hitnoj proceduri – kazao je Hadžić.

Upozorio je na kraju da je mnogo posljedica koje bi mogle zadesiti BiH ukoliko zakon ne bude usvojen, a jedan od njih je da bi mogla biti ugrožena i stabilnost bh. valute – konvertibilna marka (KM).

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.