Nermin Nikšić

Bez stabilnosti državnih institucija nemamo šansu da riješimo bilo koji problem ili bilo koji zahtjev

Premijer Nikšić bio je danas uvodničar na sesiji Kruga 99 u Sarajevu na temu: „Kako stabilizirati državne institucije?“

Slika

– Dijelim mišljenje svih onih koji cijene kako bez stabilnosti državnih institucija nemamo šansu da riješimo bilo koji problem ili bilo koji zahtjev koji smo čuli od građana u posljednjih 15-tak dana, a koji smo i mi u razgovoru sa brojnim predstavnicima raznih grupacija u ove tri godine imali priliku čuti, razgovarati, raditi na rješavanju tih problema zajedno s predstavnicima raznih grupacija – izjavio je danas u Sarajevu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. 

Po njegovim riječima, svakako da može biti lijek i u promjeni vlasti, „ali koja god vlast dođe sama od sebe ne može riješiti ove probleme bez ozbiljne reforme tri ključna segmenta – pravosuđa, policije i državne uprave, odnosno javne službe“. 

– Žao mi je da je Vlada u Parlamentu Federacije BiH u jednom trenutku ostala usamljena sa Klubom SDP-a BiH kad smo imali set antikoruptivnih zakona. Cijenim kako ćemo u ovom periodu koji je pred nama insistirati na vraćanju tih zakona u parlamentarnu proceduru. Nadam se da će sada biti puno drugačija klima kad je u pitanju njihovo usvajanje – kazao je Nikšić novinarima prije početka sesije Kruga 99 na kojoj je bio uvodničar o temi „Kako stabilizirati državne institucije?“ 

Dodao je da je bez ozbiljnog pristupa rješavanju problema privatizacije, problema privrednog kriminala, teško možemo očekivati da ovako nagomilane probleme u društvu rješavamo. 

– Kad je u pitanuju policija, vidjeli ste i sami, takvo je uređenje u BiH da se jednostavno ne zna, nema nikakve subordinacije, koordinacije, jako teško se ostvaruje taj lanac naredbodavni, što bi bilo jako bitno za policijske strukture – kazao je Nikšić. 

Očekujemo, dodao je, da i to bude jedna od reformi u narednom periodu, te rješavanje pitanja državne službe, državnih službenika na način da se zaista otvori prostora da „oni državni službenici koji vrijedno rade, izvršavaju svoje obaveze za to budu nagrađeni, ali i oni koji su riješili svoju sudbinu na način da su postali državni službenici, više ni za šta ne mogu odgovarati, da budu kažnjeni za nerad“. 

Po njegovim riječima, svakako su to reforme koje treba i koje mora bilo koja vlast koja bude u BiH, posebno u Federaciji BiH, u periodu koji je pred nama uhvatiti se u koštac i raditi na njihovom rješavanju. 

Nikšić je kazao kako cijeni da treba izvući pouku iz ovih posljednjih dešavanja. 

– Što se tiče SDP-a, mislim da iz ovoga i mi trebamo, kao i sve druge ozbiljne političke partije, da izvučemo pouku i da pokažemo da smo spremni, možemo slušati i one koji ne žele politički da se angažiraju, ali žele nešto da nam poruče. Pri čemu svakako i to treba da bude dijalog da i mi njima možemo prenijeti, a ja ću današnju priliku iskoristiti da na sesiji Kruga 99 kažem ono šta smo mi uradili u ovom periodu od kad je Federalna vlada tu. Pri čemu sam sasvim siguran, da je bio povoljniji politički ambijent, da smo mogli i trebali uraditi znatno više – kazao je Nikšić. 

Sve su to, dodao je on, stvari o kojima treba, ima prostora i može se razgovarati, „pri čemu još jednom potcrtavam da svi svoje nezadovoljstvo imaju pravo da izražavaju i da ga iskazuju“. 

– Ali pozivam još jednom na smirivanje tenzija i drago mi je da ipak u posljednje vrijeme i ovi protesti prolaze bez nasilja, bez nasilnog izražavanja nezadovoljstva. Jer ne treba previše filozofirati, samo se okrenete, malo pogledate i vidite da se već u regionu, a ne šire, bude neki koji bi preskočili uređivanje i rješavanje problema u svojoj zemlji, ali bi vrlo rado rješavali to u BiH – kazao je premijer Nikšić. 

Na novinarsko pitanje hoće li podnijeti ostavku i koliko bi to destabiliziralo situaciju u BiH, premijer Nikšić je ponovio da on ne spada u ljude koji na bilo koji način misli da je Bogom dat i da se rodio kao premijer. 

– Onog trenutka kad kroz institucije sistema budemo imali ljude koji će moći preuzeti odgovornost za ovaj posao ja ću vrlo rado prepustiti tu poziciji, i ja i svi ministri u Federalnoj vladi. O tome na svakoj vladi vrlo jasno iskažemo svoj stav. Do tada smatramo da bi bilo neodgovorno, da bi bilo kukavički, zato što je situacija takva napustiti ovu poziciju i ostaviti neuređeno stanje u Federaciji BiH, ostaviti hiljade onih koji zavise od federalne vlasti, koji zavise od budžeta Federacije BiH, prepustiti ih daljnjoj neizvjesnosti – kazao je Nikšić. 

Mi, dodao je on, i u ovim danima, bez obzira kakva je situacija, imamo intenzivne razgovore i radimo intenzivno s mnogim grupacijama, sa granskim sindikatima pojedinih preduzeća, tražimo način za rješavanje kao što smo i do sada. 

– Ne postoji rješenje koje je sadržano na način, ja sam se uvrijedio zato što neko traži moju ostavku, ja sada odoh kući – kazao je premijer Nikšić. 

Po njegovim riječima, opravdani su zahtjevi onih koji ukazuju na svoju tešku situaciju. 

– Ne postoji opravdanje da se zapali zgrada Predsjedništva BiH zbog toga što nečim niste zadovoljni. Ali mi ne pričamo o tome u zadnjih 15 dana, više od dvije godine Federalna vlada radi na setu tih zakona. Na žalost, ne postoji čarobni štapić da to odjednom imate. Prije dva mjeseca ti zakoni su bili u federalnoj proceduri. Dakle, Federalna vlada je dvije godine radila na tome u najširem krugu konsultacija, imali smo set zakona u Parlamentu. Oni koji danas najviše pričaju o tome su srušili te zakone – kazao je Nikšić. 

On je istaknuo da destrukcija nikada nije doprinijela rješavanju problema, pa misli da neće ni ovdje. 

– Uvijek će se, na kraju, poslije bilo kakve destrukcije morati sjesti, razgovarati, riješavati ta pitanja. Dakle, bez obzira šta ko mislio, BiH ima svoj Ustav, Federacija BiH ima svoj Ustav. Ustav vrlo jasno kaže kako se mijenja vlast, u Parlamentu izaberete Vladu ili na izborima promijenite Parlament. To je tako u svim demokratskim zemljama svijeta pa bi valjda trebalo da bude i kod nas – kazao je Nikšić. 

Na novinarsko pitanje u vezi sa napisima o kupovini skupih automobila, premijer Nermin Nikšić je kazao da ne zna kako da se bori „protiv tih laži, protiv svih tih fabriciranja problema“. 

– To je, ustvari, pokušaj dolijevanja ulja na vatru i pozivanja demonstranata na linč. Vrlo je jednostavno utvrditi u kojem vozilu se premijer vozi. Ali očito nekima te laži prolaze i oni se toga drže, ili im je ponestalo ideja kako dalje – kazao je Nikšić. 

Upitan ko je, po njegovim saznanjima, odgovoran što se desilo paljenje zgrade Predsjedništva BiH, Nikšić je odgovorio da smo imali od relevantnih policijskih struktura jasno iskazane stavove da je to politički motivisano. 

– A u konačnici imamo saznanje i da je pokrenut postupak od strane Tužilaštva protiv direktora SIPA-e zbog nečinjenja. Prema tome, situacija je vrlo jasna. Nemojte da se svi pretvaramo i u sudije i u tužioce. Svako treba da radi svoj posao. Policijske strukture svoj posao, tužilaštva, istražni organi svoj posao i u konačnici da javnost upoznaju ko stoji iza ovoga i ko je odgovoran. Ne trebaju se „kola slomiti“ ni na kome ko nije odgovoran, a na svakom ko je odgovoran, taman to bio i ja, treba da se slome – kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.