Forum seniora SDP BiH

Bez stabilnog mira u BiH, nema boljeg života starijih osoba

U povodu obilježavanja 1. Oktobra/listopada- Međunarodnog dana starih osoba i 2. Oktobra/listopada – Svjetskog dana nenasilja, Forum seniora SDP BIH naglašava da stare ljude cijele Bosne i Hercegvine, bez obzira na njihova nacionalna, vjerska i kulturna osjećanja, a njih je blizu 500 hiljada, povezuje ista bijeda i ista želja, želja za boljim životom, koji im je uskraćen dugi niz godina širenjem psihoze straha, zloupotrebama države i državnih institucija od strane nosilaca državne i političke vlasti u korist nacionalno-vjerskih elita.

Forum seniora SDP BiH poziva i apeluje na nosioce svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da prestanu sa  korištenjem naše kolektivne ratne i poratne traume, proizvođenjem stalnih nesporazuma i sukoba i betoniranjem statusa permanentne opasnosti od rata i da se, na temeljima filozofije Mahatme Gandija zasnovanoj na upotrebi dijaloga za rješavanje sukoba (Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, broj  61 / 271,  održane 15. Juna/lipnja 2007 godine) i okrenu jačanju institucija sistema, te u skladu sa međunarodnim dokumentima, osiguraju stabilan mir i sigurnost, život bez straha, život bez bilo kakvog nasilja, život u pravednijem društvu, kao predpostavki za bolji život starih osoba i svih građana Bosne i Hercegovine.

Naime, kao članica UN-a, Bosna i Hercegovina je, Rezolucijom generalne Skupštine UN broj 45/106, održane 14. 12. 1990.godine, kojom je proglašen Dan starih osoba, pozvana da ojača podršku osobama starije dobi, a kao potpisnica Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju i revidirane Europske socijalne povelje (2008.), je prihvatila da razvije politike, strategije i akcione planove koji će omogućiti zdravo i aktivno starenje svog stanovništva, kao i da razvije sistem koji će omogućiti redovno prikupljanje podataka i međunarodno izvještavanje o uspjesima vezanim za aktivno starenje stanovništva.

Na  žalost, politička nestabilnost, korupcija i kriminal u zemlji i Regionu, su glavne prepreke  na putu donošenja Stratigije za unaprjeđenje položaja starijih osoba, kako na državnom, tako i na entiteskim nivoima.

Zato Forum seniora SDP BIH, u povodu obilježavanja Međunaradnog Dana penzionera i Svjetskog Dana nenasilja, naglašava  potrebu jačanja svijesti o zaustavljanju širenja psihoze straha u zemlji i Regionu, osiguranje sigurnog mira i stvaranje uslova za funkcionisanje pravne države i uživanje ljudskih prava starih osoba i svih građana Bosne i Hercegovine.