Bez SNSD-a, Bosna i Hercegovina ne bi bila na putu ka NATO savezu, tako da je Dodik izgubio kompas

U slučaju separatističke retorike predsjednika RS Milorada Dodika i prijetnje sa otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine na antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, jučer 11. aprila oglasili su se iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli iz Američke ambasade u Sarajevu “Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade”.

Sve to je pokrenulo lavinu komentara među bh. političarima.

Kako komentira napade Milorada Dodika za portal Radiosarajevo.ba govorio je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu FBiH.

Smatram da je Milorad Dodik izgubio kompas po ne znam koji put. Nisam siguran da li je pravi uzrok tome činjenica da je Borrell poslao pismo iz koga je vidljivo ono što svi već od ranije znamo – da je BiH dio alijanse koja se pridružila sankcijama Rusiji ili je možda razlog nešto da se u RS formira nova opoziciona stranka koja ima podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U svakom slučaju, njegova frustracija ima konkretan razlog, ističe Magazinović.

Pored toga, Magazinović je podsjetio i na odluke Parlamentane skupštine i Predsjedništva BiH.

“Bez SNSD-a, Bosna i Hercegovina ne bi bila na putu ka NATO savezu. Podsjetit ću na odluke Parlamentarne skupštine u smislu usvajanja zakona o odbrani koji vrlo jasno definiše naše opredjeljenje za članstvo sa NATO savezom. Podsjestit ću i na jednoglasne odluke Predsjedništva BiH koje je se tiču NATO saveza – kao vanjsko političkog prioriteta”, dodaje Magazinović.

Prema tome, trenutni stavovi Dodika ne mogu promijeniti odluke institucija koje je i sam podržao.

Uz to, Magazinović navodi da postupci Tužilaštva BiH moraju biti korektni, kao i da je akcenat na zaustavljanju govora mržnje.

“Ono na šta Tužilaštvo treba reagovati, ne samo u slučaju Dodika, već u svakom drugom slučaju jeste negiranje zločina genocida. Ja sam upravo danas, iz tog razloga uputio visokom predstavniku Christianu Schmidtu poslaničko pitanje, na šta i imam pravo u skladu sa poslovnikom Parlamenta BiH, da razjasni da li se neprocesuiranje negiranja genocida dešava radi opstrukcija od strane Tužilaštva BiH ili zbog nedovoljno dobrog zakona kako tvrde iz Tužilaštva.

Jednostavno – ova situacija se mora prevazići. Da li će to biti tako što će on iskoristiti svoje ovlasti i kazniti odgovorne u Tužilaštvu BiH ili tako što će unaprijediti zakon. Ova situacija je neizdrživa, ovo kopanje po živim ranama ljudi i govor mržnje treba hitno da prestane“, ističe Saša Magazinović za portal Radiosarajevo.ba.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.