Forum seniora SDP BiH

Bez sanacije višegodišnje erozije penzija, nema pravedne reforme PIO

Predloženi zakon o PIO koji je upućen u parlamentarnu proceduru, diskriminira postojeće penzionere time što ne predviđa dodatne mjere sanacije višegodišnje erozije adekvatnosti njihovih penzija i ne ispravlja nepravde koje se odnose na negativnu valorizaciju penzijskog osnova prije 2000. godine i time u posebno nepovoljan položaj stavlja penzionere sa punim radnim stažom.

Zakon predviđa novi model penzionisanja  za buduće penzionere ,a potpuno zanemaruje negativne efekte primjene postojećeg sistema iza kojeg stoje ljudi – postojeći penzioneri.

Bez sanacije erozije adekvatnih penzija i ispravljanja učinjene nepravde,reforma PIO nije prihvatljiva za postojeće penzionere.

Naime,predloženom odredbom člana 138.Zakona, se propisuje da se korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su prava ostvarili po propisima koji su primjenjivani do stupanja na snagu ovog zakona, ta prava obezbjeđuju i dalje, u dostignutom iznosu posljednje isplaćene penzije, odnosno penzije usklađene sa posljednjim koeficijentom prije stupanja na snagu ovog zakona i dalje će se usklađivati po odredbama ovog zakona,te da im se neće ponovo određivati pravo na penziju po odredbama ovog zakona, osim u slučajevima određenim ovim zakonom.

Ovakvom odredbom federalna Vlada legalizira nepravednu višegodišnju eroziju adekvatnosti penzija , posebno starijih penzionera sa prosječnih 33 godine staža i reformu PIO kreira samo za buduće penzionere, a prava postojećih zadržava sa stanjem „posljednje isplaćene penzije usklađene sa posljednjim koeficijentom“.

Vlada Federacije je potpuno zanemarila ocjene i preporuke Međunarodne organizacije rada (ILO) iz 2009.godine i Svjetske banke iz 2012.godine,koje su ukazale da metoda valorizacije prošlih plaća počev od 2oo0.godine sadrži i određenu nekonzistentnost koja prouzrokuje nejednakost između generacija. Konkretno, kako se navodi, penzijske osnovice posebno starijih penzionera,nisu valorizirane propisanim procentom rasta plaća nakon 2000.godine što se reflektiralo  na njihove penzijske osnovice, pa tako i na njihove osnovne penzije, a što je imalo za posljedicu smanjenje zamjenske stope  sa 62% na 50%.

Prema važećem Zakonu,za prvih 20 goadina  staža osiguraniku pripada 2,25 % osnovice,a za svaku daljnju godinu 1,5 %,ali je to navodno kompenzirano kroz sistem jedinstvenog koeficijenta .

Kako se navodi u Strategiji reforme PIO, ovakav  indirektan način smanjivanja jedinične vrijednosti je nepravedan i trebalo bi ga uz podršku ostalih mjera zaustaviti ,jer vodi u eroziju adekvatnost penzija u Federaciji.

Forum seniora SDP BiH smatra da bez sanacije višegodišnje erozije adekvatnosti penzija,nema pravedne reforme PIO  i ravnopravnosti postojećih i budućih penzionera.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.