Arman Zalihić

Bez obzira na kolektore, poslije svake jače kiše Mostar pliva u vodi, a Neretva smrdi kao što je i smrdjela

Grad Mostar  godinama  ima problem sa  otpadnim vodama koje  se slijevaju u Neretvu i zagađuju rijeku, ali su i  opasnost za stanovnike ovog grada, ako i za biljni i životinjski svijet u Neretvi.

Iako su milioni izdvojeni da se napravi kolektor, pročistač otpadnih voda u Mostaru, on i dalje radi samo s 30 posto kapaciteta, a to se, kako kažu  građani ovog grada najbolje vidi kada padne kiša, jer se na pojedinim dijelovima Neretva zamuti, a  vrlo često, kako tvrde pojedini Mostarci, možete vidjeti i sve ono što  je u kanalizacionim cijevima u rijeci.

Projekt izgradnje desnoobalnih i lijevoobalnih kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 130 miliona KM. Trebao je biti završen do kraja 2018. godine, a međunarodni donatori tvrde da projekt trenutno funkcionira sa svega oko trećine kapaciteta.

Švedska je u izgradnju da sada uložila četiri miliona eura, ali konačnom realizacijom nisu zadovoljni.

Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara za UNU ističe  kako ni danas nije poznato  koji  je stvarni iznos uloženi u kolektore.

“Tražili smo nekoliko puta od Gradske uprave da izađu s financijskom konstrukcijom samog projekta, da nam kažu koliko je tu novca iz proračuna, koliko je novca od kredita i koliko je novaca od donacija. Nažalost, nikada nisu objavili jasno i transparentno koliko je novca dobiveno i koliko je novca utrošeno u sami projekt”, kaže za UNU Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara.

“Pored toga”, navodi Zalihić, “sumnjiv je način izvođenja radova i nikad nismo ni dobili izvještaj nadzora radova”.

“Kolektori funkcioniraju s nekih 20 do 30 posto i da za svake jače kiše sâm grad pliva i da Neretva i dalje smrdi, kao što je i smrdjela prije samih kolektora”, kaže Zalihić.

Tvrdi da projekt nije propao, te da postoje cijevi koje su postavljene, ali  ponovo napominje da nije  u punoj funkciji.

“Sve to loše je po ekologiju u gradu,  i po Neretvu.  Kolektor je bio rješenje  da se zaustavi zagađenje Neretve, da ni jedna više kanalizacija ne teče u rijeku Neretvu nego da sve ide kroz kolektor na pročišćavanje. Mi smo dobili situaciju da nakon svake kiše vidimo da i dalje kanalizacija odlazi u rijeku i da je ona zamućena na nekim mjestima kad kiša pada, a to utiče na zdravlje građana, ali i na biljni i životinjski svijet”, ističe Zalihić.

UNA.TV

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.