Igor Stojanović za Radio Sarajevo

Bez obzira na inicijativu promjene ulica, četvorka u Kantonu Sarajevo je stabilna

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju odluku Skupštine Kantona Sarajevo da ne usvoji inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova po ličnostima povezanim sa fašističkim režimom, a koju je podnio šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH Igor Stojanović.

Prilikom glasanja, za je bilo 15 zastupnika, dok je 10 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) bilo suzdržano, zatupnik BOSS-a je također bio suzdržan, a zastupnici Naroda i Pravde, SDP-ovog koalicijskog partnera bili su odsutni tokom glasanja, mada su bili u sali.

Iako je još jučer poručio da Inicijativa koju je podnio SDP nema nikakvu pravnu valjanost, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a opet se jutros oglasio ovim povodom. Na svom Facebook profilu je podsjetio na da je još 5. marta 2018. godine Skupština KS donijela odluku o stavljanju van snage odluke o nazivu škole Mustafa Busuladžić, ali da ona nije primjenjena.

Reagirajući na Konakovićeve stavove, Igor Stojanović (SDP), pokretač inicijative, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba naglašava da SDP, kao antifašistička stranka, ima obavezu da na ovome pitanju insistira svaki dan.

„Mi jučer jesmo izgubili bitku, ali nećemo stati, nećemo se zaustaviti. To je civilizacijski problem, nema veze ni sa vjerom ni sa nacijom, već sa civilizacijskom vrijednošću antifašizma“, kaže Stojanović.

Kaže da je svjestan procedura i da una da nazive mijenjju općinska vijeća, te da je upravo zbog toga SDP-ova inicijativa trebala da bude uspućena lokalnim parlamentima.

Na Konakovićevu konstataciju da je SDP imao vlast po vertikali u KS, te da tada nisu mijenjali nazive spornih ulica, Stojanović odgovara da je SDP upravo zbog takvih stvari doživio debakl.
„Poenta je ko je donio takve nazive – SDA, koja je jučer bila suzdržana. U prošlosti su bile koalcijije između SDA i SDP-a, ali je sa takvim partnerom bilo teško mijenjati nazive“, kaže Stojanović.

On tvrdi da razmimoližanje oko ovog pitanja ipak neće uticati na koaliciju sa Narodom i pravdom.

„Što se nas u SDP-u tiče, ovo neće ništa promijeniti. I prije ovoga smo znali da postoje određene ideološke razlike, ali one neće uticati na prioritete – borba protiv korupcije i kriminala u institucijama KS, to je ono što nas je ujedinilo. I dalje mislimo da treba da imamo zajedničke kandidate. Bez obzira na ovo od jučer, mislimo da je NiP mnogo manje nacionalistička, da uopšte nije stranka koja insistira na nekim nacionalnim podjelama. To su ljudi od kojih nikada u javnom eteru niste mogli čuti kao od zastupnika SDA: „Ode Muhamed dođe Vera“.

Ja sam imao slučaj u kome me je savjetnik Bakira Izetbegovića poredio sa Dodikom, a upravo tada su me predstavnici NiP-a branili od takvih ljudi. To jasno govori da se oni ne mogu porediti kada je nacionalizam i šovinizam u pitanju“, kaže Stojanović, ponavljajući da ovo razmimoilaženje neće spriječiti SDP i NiP u zajedničkoj borbi protiv korupcije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu