Enid Tahirović

Bez kontinuirane podrške sportu, nemoguće je očekivati opstanak saveza

Povodom dramatičnih upozorenja čelnika najeminentinjih sportskih institucija u BiH o teškoj situaciji u kojoj se nalaze, SDP BiH poziva Vijeće ministara BiH i entitetske vlade da podrže rad državnih sportskih saveza barem upola u mjeri u kojoj je to činila ranija Vlada FBiH predvođena premijerom Nerminom Nikšićem. Sadašnje stanje u sportu i urušavanje temeljnih sportskih saveza smatramo prije svega sramotom vlasti u BiH.

Enid Tahirović, član SDP BiH, donedavni predsjednik Rukometnog saveza BiH i nagrađivani bivši kapiten raprezentacije BiH u rukometu, u svojoj današnjoj izjavi osvrnuo se na trenutno katastrofalno stanje u sportu:

„Jasno je da su za uspjehe reprezentativnih selekcija zaslužni prije svega sportaši. Svojim zalaganjem i požrtvovnošću smo uvijek pokazivali da je dres sa državnim grbom svetinja. Sve što smo od vlasti ikada tražili jeste da iskažu jednako poštovanje prema tom grbu i državi koju predstavljamo i omoguće barem osnovne uslove za rad. Takav odnos vlasti, pa i mnogo više, imali smo u periodu od 2010-2014. godine. Tada je Vlada FBiH pratila i podržavala sportske reprezentacije koje su najbolji ambasadori svake zemlje. Sada smo došli u poziciju da se zbog sramotnog odnosa vlasti igrači „tale“ kako bi kupili opremu, dresove i avionske karte za mečeve u kojim brane dostojanstvo i ugled svoje države. To samo pokazuje da sadašnjim vlastima nije stalo ni do dostojanstva države ni do dostojanstva sportaša koji se za nju bore i promovišu je u svijetu. To je ključni razlog zbog kojeg sam između ostalog i dao ostavku na sve funkcije u Rukometnom savezu BiH.“

Ističemo da je ranija Vlada FBiH odobrila oko 10 miliona KM sportskim savezima i klubovima. Zakonom o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima je omogućen otpis dugova i stvoreni uvjeti za spas brojnih klubova i saveza. Vlada FBiH je u tom periodu osigurala doslovno milionska sredstva za namjensku podršku reprezentativnim selekcijama BiH.

Samo u 2014. godini, Vlada FBiH je putem Elektroprivrede BiH našim najistaknutijim sportskim organizacijama – Nogometnom, Rukometnom i Košarkaškom savezu BiH, te Asocijaciji sjedeće odbojke BiH, odobrila ukupna sredstva u iznosu od 930.000 KM.

Napominjemo da su u ovom periodu ostvareni i neki najznačajnijih uspjeha reprezentativnog sporta u BiH, uključujući učešća na svjetskim i evropskim prvenstvima. Međutim, bez kontinuirane podrške sportu, koja je sada potpuno obustavljena, nemoguće je očekivati opstanak saveza, a kamoli ostvarenje sportskih uspjeha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.