Selimović

Bez dopuna Zakona o izvršenju budžeta mogao bi u pitanje doći aranžman s MMF-om

Da bismo izbjegli ovakve situacije u kojima bi Federacija BiH ostala bez supotpisnika prilikom izvršavanja budžeta važno je usvojiti ovu dopunu jer je to jedan od preduvjeta za nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) – podsjeća Selimović

Slika

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za sutra, poslanici bi se po hitnom postupku trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu, a ovu dopunu trebao bi razmatrati i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Dopune ovog zakona utvrdila je Federalna vlada, a predložena dopuna Zakona omogućila bi da se u slučaju vanrednih okolnosti zadrži kontinuitet u izmirenju obaveza Vlade FBiH te, shodno tome, u slučaju spriječenosti ministra finansija da Vlada FBiH ovlasti osobu koja će to uraditi.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović ova dopuna odnosi se na određivanje potpisnika i supotpisnika vezano za izvršenje budžeta da FBiH ne bi bila u situaciji kakva je bila početkom godine kada  je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smijenio ministra finansija Antu Krajinu.

Podsjećanja radi, tada je ukazano na potrebu izmjene ovog člana Zakona kojim je propisano da su dva potpisnika naloga platnih transakcija iz budžeta. Prvi je ministar finansija Federacije BiH, a drugi potpisnik je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ili jedan od zamjenika premijera Federacije BiH.

S obzirom na to da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio Odluku o razrješenju ministra finansija u Vladi FBiH Ante Krajine niko nije mogao zamijeniti ministra finansija u tom smislu.

– Da bismo izbjegli ovakve situacije u kojima bi Federacija BiH ostala bez supotpisnika prilikom izvršavanja budžeta važno je usvojiti ovu dopunu jer je to jedan od preduvjeta za nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) – podsjeća Selimović.

Dodaje da, iako ovo nije najsretniji aranžman, radi se o obavezama preuzetim ranije i SDP kao odgovorna stranka na vlasti ispunjava svoje međunarodne obaveze Federacije BiH, a ne smije se dozvoliti da taj proces bude zaustavljen jer bi on išao na štetu prije svega najugroženijih kategorija kao što su penzioneri, ratni i civilni invalidi i svi oni koji imaju pravo na socijalna izdvajanja iz budžeta.

Istaknuo je i da je zahtjev MMF-a da se ovaj zakon izmijeni do početka aprila, inače bi aranžman s MMF-om bio prekinut što bi značilo potpuni finansijski kolaps BiH, dodajući da svako ima svoje legitimno pravo da ovo ospori, ali svi oni morat će preuzeti odgovornost za svoje političke postupke.

Zbog hitnosti donošenja ove dopune, Zakon je u proceduru upućen po hitnom postupku, u formi prijedloga.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.