SDP BiH

Bevandin ured pokušava uvesti treći entitet u mehanizam koordinacije

Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, bez ikakve zakonske osnove i mimo znanja većine ministara u Vijeću ministara BiH se uključio u funkcioniranje radnih grupa i pododbora insistirajući da se kantoni uključe u rad ovih tijela

Slika

Ministri iz reda Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara BiH odbili su prijedlog Odluke o dopunama Odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije, jer se njome pokušava uvesti treći entitet u mehanizam koordinacije u procesu evropskih integracija.

Ovu Odluka je dostavljena iz ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande, bez dostavljenog mišljenja Direkcije za evropske integracije (DEI), koja je u svim ranijim slučajevima bila predlagač odluka u vezi sa koordinacijom rada institucija u BiH u procesu evropskih integracija.

Osnovna ideja uspostavljanja mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija jeste da se on učini efikasnijim i omogući brže i lakše donošenje odluka. Osim što za uvođenje predstavnika pojedinih kantona (Posavskog, Zapadno-hercegovačkog, Srednjebosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona broj 10) u radne grupe za evropske integracije ne postoji ustavni osnov, prijedlog Odluke koji je dostavio kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pokušava nametnuti mehanizam koordinacije koji će dovesti do dodatnog usložnjavanja procesa donošenja odluka, jer se pojedini kantoni dovode u istu ravan sa državom i entitetima.

Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara uz prijedlog Odluke nije dostavio mišljenje Ureda za zakonodavstvo, niti mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, što je obavezno po Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH. Također, nisu dostavljeni dokazi ili informacije da je o ponuđenom prijedlogu Odluke izvršena konsultacija sa drugim institucijama koje su uključene u proces evropskih integracija.

Odluka koju je predložio ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na određeni način je trebala kamuflirati neustavno i nezakonito djelovanje predsjedavajućeg Bevande i njegovog ureda kada je u pitanju funkcioniranje zajedničkih tijela BiH i EU uspostavljenih na osnovu Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova BiH dr Zlatka Lagumdžije na pretprošloj sjednici Vijeća ministara BiH zatražena je informacija o funkcioniranju zajedničkih tijela sa posebnim osvrtom na šesti ciklus sastanaka podoodbora.

Naime, Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, bez ikakve zakonske osnove i mimo znanja većine ministara u Vijeću ministara BiH se uključio u funkcioniranje radnih grupa i pododbora insistirajući da se kantoni uključe u rad ovih tijela. Radi se o nezakonitim pokušajima, jer su radna tijela uspostavljena odlukama prethodnih saziva Vijeća ministara, a na osnovu struktura dogovorenih i definisanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Tako je Ured predsjedavajućeg samovoljno, direktno kršeći Zakon o Vijeću ministara i odluke Vijeća ministara, preuzeo na sebe ulogu krajnjeg autoriteta za pitanja koordinacije evropskih integracija, na način da su samovoljno, bez prethodnih konsultacija i saglasnosti Vijeća ministara doveli do otkazivanja sjednica podoodbora, čime se ozbiljno krši Privremeni sporazum /SSP/.  

Zbog otkazivanja podoodbora, Evropska komisija je upozorila predstavnike bh. vlasti da bi moglo doći do suspenzije Privremenog sporazuma. Također je skrenuta pažnja da iz istog razloga Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH neće moći stupiti na snagu, niti će BiH moći aplicirati za status kandidata ukoliko ova tijela za saradnju sa EU ne budu funkcionirala i redovno održavala sastanke.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.