Besima Borić: Denis Bećirović, iznikao i srastao sa svojom Bosnom

“Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike. Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, STEĆKE. Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj.” (Citat, Miroslav Krleža, o stećcima).

Bezbroj puta sam u raznim prilikama slušala govor Denisa Bećirovića. I kad slušam Denisov govor, odmjeren, precizan, smislen, odrezan, uvijek imam dojam kao da je sad otkinuo dio kamena i oblikovao ga svojom ljubavlju prema zemlji i svojom odvažnošću i odlučnošću da bude dostojni sin svoje Bosne I Hercegovine.

Činjenica da je historičar, čovjek duboko zaronjen ne samo u burnu i dostojanstvenu historiju ove prkosne zemlje, nego još i više okrenut njenoj budućnosti, dodatno popunjava sliku o ovom mladom i iskusnom naučniku i političaru.

Njegovo aktuelno političko djelovanje, način kako to radi konkretnim prijedlozima i inicijativama, njihovim sadržajem i smislom, pokazuje da je duboko svjestan stanja u kome se nesretno našla naša domovina, stanja koje joj prijeti neizvjesnošću, nestabilnošću, nazatku.
Prijeti stanju u kojem nikad nije bila.

Zaista, BIH je na svojoj raskrsnici. Ona se mora opredijeliti: ili će se okrenuti jačanju svojih institucija, napretku i poštivanju ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti i jednakopravnosti, izgradnji infrastrukture koja će je ubrzano povesti ka EU, solidarnosti i napretku ili će tapkati u mjestu, životariti i teško odolijevati nasrtajima mnogih trećerazrednih kreatura koji je niti vole niti razumiju, kojima je um pomućen pohlepom i mržnjom, zapletenim u, za njih, neraskidivo klupko.

Hoće li BIH dozvoliti da joj djeca okreću leđa i odlaze, poklanjajući svoje znanje i kapacitete svuda po svijetu? Hoće li bosanskohercegovačke majke, i Srpkinje, i Hrvatice, i Bošnjakinje i Ine, dozvoliti da im djeca bježe u neke daleke prostore, nadajući se teško zarađenoj crkavici, koja bi im mogla malo olakšati staračke, usamljeničke dane?

Pa zar nam nije dosta politika koje su nas natjerale da po vrletima i jamama ove zemlje još uvijek tragamo za kostima svoje djece?

Treba li da po zemljama Evrope tragamo za svojom djecom, vođeni ponovo istom politikom?
Vrisnimo, drage moje, dignimo glas! I moje i tvoje dijete je naše, ljubav smo utkale u njih i ne damo da nam ih čupaju iz utrobe!

Može to, možemo mi to. Treba samo da prepoznamo one odvažne među nama koji to vide, koji se bore za stvaranje ambijenta u kome će naša djeca sretna živjeti u svojoj zemlji. I mi zajedno sa njima. U zemlji za sve nas!
Ima takvih. U moru ponuda, u puno izgovorenih riječi i obećanja, postoje i oni iza kojih su djela, iza kojih su održana obećanja, nikad napamet izgovorena.

Denis Bećirović, kandidat za Predsjedništvo BIH iz reda bošnjačkog naroda je taj.
Dovoljno mlad da ima energije da ne posustaje i dovoljno iskusan da ga se ne može skrenuti sa pravog puta. A njegov put je pravda i ljudskost i država BIH. Taj put je u njegovom djelovanju davno prepoznat. Neumoljiv i nezaustavljiv!

Izrastao i oblikovan u slobodarskoj Tuzli, nikad pokorenoj, u okrilju SDP BIH i sjajnih socijaldemokrata razvio svoje talente, a potom, izučavajući historiju svoje Bosne, dodatno učvrstio svoja opredjeljenja. I ostao čvrst kao Stećak.

Kao i Bosna!

A vlast, ko vlast!
“Vlast na zemlji je kratka i privremena i pred velikim sudištem, poslije smrti, svi ćemo polagati račune. O toj temi, o sudištima i sucima, izrečena je drevna mudrost na kamenoj sudačkoj stolici u Hodovu:
Pogledaj
ovaj kamen –
Čiji je bio?
Čiji li je sade?
Čiji li neće biti?
(Citat, tekst “O stećcima”, Mak Dizdar)
I zato vjerujem Denisu Bećiroviću! On nosi promjene. On nosi nadu u bolje!
Nadu u bolju, dobru našu Bosnu i Hercegovinu!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.