Benjamina Karić u službenoj posjeti Pragu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenikom Harisom Bašićem boravi u službenoj posjeti Pragu, gdje su im domaćini gradonačelnik češke prijestolnice dr. Zdeněk Hřib i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, NJ. E. Martina Mlinarević.

Tokom prijema u Gradskoj vijećnici gradonačelnici su izrazili spremnost da se angažiraju na intenziviranju saradnje dva glavna grada, koja počiva na tradicionalno historijskim i prijateljskim vezama.

„Razgovarali smo o uvezivanju Sarajeva i Praga u različitim oblastima u interesu naših građana, od ekonomije, promocije i razvoja turizma te kulturne razmjene. Složili smo se da postoji prostor za zajedničko organiziranje velikih manifestacija u sklopu kojih bi bili predstavljeni kulturni, turistički i privredni potencijali bh. i češke prijestolnice“, kazala je Karić.

Istakla je da je Grad Sarajevo učestvovao u velikom broju EU projekata kao sufinansijer te da bi za Grad bila jako značajna razmjena iskustava i rad na zajedničkim projektima s partnerima iz Češke Republike, iz oblasti urbanog planiranja, zaštite kulturnog naslijeđa i infrastrukture.

Prijemu je prisustvovao i predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda koji je kazao da je potrebno pratiti trendove razvoja turizma i dobre primjere drugih evropskih gradova, u ovom slučaju veoma posjećenog grada Praga.

Čelnike Grada primila je i zamjenica ministra za EU i međunarodnu trgovinu, Martina Tauberova, koja je istakla da je Češka Republika prijatelj Bosne i Hercegovine i da je oduvijek bila među zemljama koje zagovaraju njen put u Evropsku uniju.

Gradonačelnica Karić je potom zajedno sa svojim domaćinom, kolegom Hřibom, otvorila izložbu o najimpozantnijim djelima vrsnog češkog graditelja i projektanta Karla Paržika.

„Većinu svog života i karijere Paržik je posvetio Sarajevu koji mu je bio centar svijeta. Ovaj vrhunski neimar podario nam je impozantne građevine, arhitektonske dragulje poput Zemaljskog muzeja, Akademije likovnih umjetnosti, Pravnog fakulteta, Crkve sv. Josipa, Narodnog pozorišta… Danas je to zajedničko dobro svih naših građana koje po ljepoti i funkcionalnosti pripada samom vrhu evropske arhitekture, a ujedno daje karakterističnu siluetu i pečat Sarajevu“, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.