Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH

Belmin Zukan: U srijedu vanredna sjednica Parlamenta na kojoj bi trebala biti riješena blokada Komisija

U političkim minutama jutarnjeg programa Federalne televizije, ovog ponedjeljka u studiju sa Kristinom Pranjić razgovarao je Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Je li Parlament FBiH blokiran? Ima li vladajuća koalicija rješenje za njegovu deblokadu? Može li se postići dogovor vlasti i oporbe oko deblokade povjerenstava koja ne zasjedaju? Je li ugroženo usvajanje federalnog Proračuna, ali i svih drugih zakona bitnih za građane? Jesu li predložene izmjene Poslovnika put da se Marin Vukoja imenuje za suca Ustavnog suda BiH?

-Zakonodavno-pravna komisija-

”Sjednica Zakonodavno-pravne komisije nije održana već treći put u nizu. I konstantno iste kolege ne prisustvuju sjednicama i u petak ujutro je bila zakazana sjednica za 10h ujutro i pravdanje izostanaka smo dobili sat ili sat i po prije. Po nadležnosti ove komisije i važnosti odluka koje ona donosi, jasno je da niti jedan dokument ne može doći na Predstavnički dom bez odluke ove Komisije ili barem da Komisije nije razmatrala tu odluku. Stoga možemo govoriti o blokadi zakonodavno-pravnog procesa. Bilo koji zakon koji Federalna Vlada upućuje  se neće moći razmatrati dok Komisiju ne izvučemo iz ovog stanja u koje smo dovedeni zbog tri zastupnika koji se konstantno odbijaju pojaviti. To su kolege Dennis Gratz, Mirza Batalović i Haris Silajdžić. Osim njih Komisija ima još pet članova koji redovno dolaze. Tu su tri člana iz reda stručnih javnih radnika.

Ono što bi u takvoj situaciji bilo neko rješenje, ukoliko govorimo o ovim ostavkama, ukoliko bi nas preostalih pet članova, koji radimo koji se trudimo da Komisija ispunjava svoje obaveze, podnijeli ostavke to bi onda imalo smisla s neke moralne strane jer smo uradili sve što smo mogli, ne ispunjavamo ono što Poslovnik traži od nas, ne želimo snositi dalje odgovornost za tu situaciju. U tom slučaju bi bila samo tri člana Komisije i ne bi postojala ni teorijska mogućnost da se sastane Komisija.

Mislim da je potrebno održati. Ja očekujem da će se ova situacija riješiti najkasnije do kraja ove godine, što je još nekih 15-ak dana okvirno. Volio bih da budemo ekspeditivni i da to riješimo ove sedmice. Mislim da za to postoji i potencijal i način kako da to riješimo. Ne mislim da građani trebaju biti pretjerano zabrinuti jer je ovo politička igra jedne manjine u Parlamentu Federacije. Čak ne bih u to ni uključio sve zastupnike koji dolaze iz redova opozicionih stranaka jer vjerujem da nisu svi za ovako kršenje Poslovnika i ovako neispunjavanje svojih dužnosti. Vjerujem da će se naći neko rješenje za ovo i za ovu situaciju u kojoj se nalazimo. Ali da situacija jeste ozbiljna i da bi za ovakvo kršenje Poslovnika neko trebao odgovarati, mislim da bi. Barem etički na neki način ili snositi neku političku odgovornost”, rekao je.

-Popunjavanje mjesta u komisijama-

”Mi ni danas nemamo stručne ljude u komisijama. Spomenuo sam kolegu Batalovića koji je profesor ili docent na Elektrotehničkom fakultetu, izvinjavam se ako pogriješim. A on je član Zakonodavno-pravne komisije. Nemaju sve stranke kadrove za svaku od oblasti. Isto tako, ta dva člana koje oni problematiziraju sa popunjavanjem komisija primjenjuju se tek ako Komisija za izbor i  imenovanje u roku od trideset dana ne riješi to pitanje. Dakle, i dalje će biti prostor da stranke predlože kako će rasporediti svoje zastupnike u nekoliko različitih komisija u kojima imaju predložene članove. I ako Komisija za izbor i imenovanje to ne uradi onda će postojati tek ta situacija da će se oni imenovati automatizmom jer u suprotnom možemo doći u ovu situaciju da su komisije nepopunjene i da imamo mogućnost za ovakve blokade”, kazao je Zukan.

-Imenovanje Marina Vukoje-

”To je pitanje iz budućnosti. Mi nismo razmatrali to pitanje osim u smislu da li ćemo imati jednog kandidata ili listu kandidata na Klubu zastupnika. Dakle, još uvijek ne postoji ta odluka. Ali ono što su dvojica kolega koji su bili članovi Komisije za izbor i imenovanje inzistirali jeste da imamo listu kandidata u Predstavničkom domu. Uopće se nije o tome pričalo. Mislim da je to hipotetsko pitanje i da o tome trebamo razgovarati tek kada budemo imali mogućnost da to pitanje riješimo”, rekao je.

-Komisija za izbor i imenovanje-

”Prva sporna Komisija za izbor i imenovanje koja nije održana je imala upravo za cilj da popuni radna tijela, između ostalog i Komisiju za izbor i imenovanje i sve ostale komisije koje su nedostajale pa i Zakonodavno-pravnu jer je tada nedostajao samo kolega Arnaut. Tada je već bio dostupan materijal kako će se to izvršiti. Nedostajala su dva člana iz HDZ-a u Komisiji za izbor i imenovanje i iz te odluke je bilo vidljivo da će se zamijeniti samo ta dva upražnjena mjesta biti popunjena zastupnicima koji dolaze iz HDZ-a. Dakle, HDZ bi samo zamijenio svoje članove. Nije postojao uopće prijedlog da se neko od ta četiri imena razriješi dužnosti da bi se imenovao neko iz vladajuće koalicije. Jasno je da to nije bila namjera, a nije ni sada”, kazao je Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.