Bećirović: Otvorenje ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu doprinijet će dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje

Kralj Belgijanaca Filip (Philippe) u audijenciju je primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji. Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Filipom, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Tokom srdačnog razgovora u kraljevskoj palati u Briselu, na samom početku Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči  obilježavanja trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU s BiH.

Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori Ambasadu u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Bećirović je istaknuo da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu.

Predsjedavajući Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. On se zahvalio kralju Filipu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s BiH.

Bećirović je istaknuo važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU i zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Pozvao je kralja Filipa da ponovo posjeti BiH i naglasio da bi svim građanima i narodima u našoj zemlji bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo.

Kralj Filip je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u BiH i cijelom regionu, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.