Bećirović za “Washington Times”: NATO ima obavezu da zaštiti državu BiH

U uticajnom američkom listu The Washington Times, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prezentirao je ocjene i stavove o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, naglašavajući da SAD i NATO moraju djelovati kako bi zaustavili ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

Bećirović je naveo da je paralelno s početkom ruske agresije na Ukrajinu bosanskohercegovački entitet Republika Srpska pokrenuo aktivnosti koje od tada ozbiljno prijete miru na zapadnom Balkanu.

– U koordinaciji sa Moskvom, lideri RS napadaju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kampanja zastrašivanja je u posljednje vrijeme intenzivirana do stepena u kojem se Bosna i Hercegovina sada suočava sa zastrašujućim prijetnjama obnavljanja oružanog nasilja – nešto što SAD i NATO ne smiju dozvoliti – dodao je Bećirović.

On je naveo da predsjednik entiteta RS prijeti da će upotrebom sile opkoliti i zauzeti kasarne legalnih Oružanih snaga BiH. Takva ratnohuškačka retorika, zajedno sa opasnom militarizacijom unutar RS, mogla bi imati teške posljedice koje bi ugrozile mir u ovom dijelu Evrope.

– SAD i UK su svjesni ove opasnosti. Oni su nametnuli sankcije Dodiku i drugim čelnicima RS navodeći da ‘opasna antidejtonska i nacionalistička politika lidera entiteta RS narušava domaći i regionalni mir, podstiče etničku mržnju i poricanje genocida’. Evropska unija je također oprezna. Zastupnici Evropskog parlamenta su usvojili rezoluciju pozivajući ministre vanjskih poslova svih EU država članica da podrže nametanje čvrstih sankcija Dodiku i drugim liderima RS zbog kršenja Dejtonskog sporazuma – napomenuo je Bećirović.

Kako dalje navodi, Ruska Federacija, putem entiteta RS, pokušava skrenuti pažnju Zapada s Ukrajine na regiju zapadnog Balkana. Zbog otvorene proruske politike čelnika entiteta RS ovaj dio Evrope, uz Ukrajinu, najslabija je tačka u euroatlantskoj sigurnosnoj arhitekturi.

– O direktnom miješanju Rusije u unutrašnje prilike nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine i snažnoj podršci proruskim političarima najbolje svjedoči nedavna izjava ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, koji je javno rekao da je Dodik ‘jedan od najvećih prijatelja Rusije. On je tokom posljednjih godina posjetio Rusiju više od 20 puta. Svaki njegov dolazak je pažljivo pripreman radi postizanja novih sporazuma, kao i realizacije usaglašenih dogovora’. Ta izjava, kao i brojni drugi dokazi, jasno govore o pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine prema direktnim instrukcijama iz Moskve – dodao je Bećirović.

Naglasio je da Zapad treba hitno reagirati prije nego što situacija eskalira.

– SAD su dokazani prijatelj multietničke Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva BiH zahvaljujem se SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana moje zemlje. SAD u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti i ekonomskom napretku naše države. Jedino snažan i jedinstven odgovor Zapada i demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini garantiraju da proruski separatisti neće ugroziti mir – dodao je Bećirović.

Naveo je da je Dejtonski sporazum jedan od pet najuspješnijih mirovnih sporazuma od završetka Drugog svjetskog rata do danas, te da su SAD i druge zapadne zemlje u postdejtonskom periodu u Bosnu i Hercegovinu uložile više od 50 milijardi američkih dolara.

Bećirović je dodao da su Bosna i Hercegovina i regija pred izborom između politike destabilizacije i očuvanja mira.

– Ako se na otvorene pokušaje destruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma konkretno ne reagira, sljedeća faza će dovesti do neminovne destabilizacije ne samo Bosne i Hercegovine, već i cijele regije – dodao je.

Zapad, kako je naglasio Bećirović, može i mora spriječiti širenje sukoba u Ukrajini i izbijanje konflikta na zapadnom Balkanu.

– Ohrabrujuće je da je – nakon nedavne prijetnje Dodika da će se Republika Srpska otcijepiti od Bosne i Hercegovine – James O’Brien, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i jedan od autora Dejtonskog mirovnog sporazuma, dao preciznu izjavu da u sporazumu ‘ne postoji pravo na secesiju i SAD će djelovati ukoliko bilo ko proba promijeniti taj bazni element Dejtona’ – naveo je Bečirović.

Podsjetio je da je NATO uspostavio mir 1995. i ima mandat da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.

– U Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, u okviru Aneksa 1-A, sadržan je i sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja. Na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN broj 1031, NATO-u je dodijeljen mandat za provedbu vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prema sporazumu NATO ima mandat da osigura mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. NATO također ima zadatak da zaustavi sve destruktivne snage koje predstavljaju prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu – naglasio je Bećirović.

Imajući u vidu ozbiljnu opasnost s kojom se suočava region, kao i strateški značaj pojedinih dijelova naše države, prema njegovim riječima, adekvatan odgovor Zapada bio bi brzo raspoređivanje NATO trupa na neke strateške tačke u Bosni i Hercegovini.

– Najviši sudovi Ujedinjenih nacija pravosnažno su presudili da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i to u ‘Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija’. Presude jasno preciziraju da su genocid počinili vojska, policija i politički vrh Republike Srpske. Osim genocida, širom Bosne i Hercegovine počinjeni su ratni zločini i drugi zločini protiv čovječnosti. Glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca i povratak njihovoj zločinačkoj ideologiji i politici predstavlja kršenje međunarodnog prava i grubu provokaciju za civilizirani svijet – naveo je Bećirović.

Nažalost, kako je dodao, sljedbenici iste ideologije i politike koja je odgovorna za genocid ponovo prijete miru u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.