Bećirović: Visoki predstavnici zbog tolerisanja Dodikovog protivustavnog djelovanja moraju snositi svoj dio odgovornosti!

Povodom posljednjeg ispada Milorada Dodika koji je najavio da će tužiti visoke predstavnike u BiH, prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio da visoki predstavnici zbog kršenja međunarodnog sporazuma i neizvršavanja dužnosti moraju snositi konkretnu odgovornost.

„Visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini svojim neradom ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum već više od decenije. To čine izbjegavanjem vršenja obaveza propisanih ovim međunarodnim sporazumom, naročito u odnosu prema separatističkom, antiustavnom i antimirovnom djelovanju Milorada Dodika i njegovih jataka na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS,“ naglašava Bećirović.

„Napominjem da u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik u BiH ima jasna ovlaštenja i međunarodnu obavezu da osigura i nadzire provedbu Ustava BiH. S obzirom da ima ovlaštenja i obavezu da razrješava političke dužnosnike i izriče sankcije političarima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, to ga čini pravno najmoćnijim političkim dužnosnikom u cijeloj Bosni i Hercegovini. Međutim, umjesto da je naša država dobila ono što je potpisala u Dejtonu, a to je jak međunarodni institut koji štiti cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, imamo visokog predstavnika u dubokoj višegodišnjoj hibernaciji,“ dodao je Bećirović i zaključio:

„Međunarodno priznata država Republika Bosna i Hercegovina nije u Dejtonu potpisala da ima skupo plaćenog stranca koji će iskazivati zabrinutost i deklarativno se zgražavati nad kršenjem ljudskih prava i zakona. To može činiti svaki građanin ove zemlje. Uloga visokog predstavnika je implementacija domaćih i međunarodnih pravnih normi i sankcionisanje onih koji podrivaju njihovu provedbu i sam ustavni poredak države. Nažalost, suprotno međunarodnom sporazumu, visoki predstavnik je svoju funkciju sveo na povremeno izražavanje emocija o stanju u državi. Za funkciju koju obnaša, to nije dovoljno, nije moralno i suprotno je pravnom okviru na osnovu kojeg radi.“

 

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.