Bećirović: Više od trećine bh. izvoza otpada na tri susjedne zemlje, potrebno jačati saradnju

Održana je zajednička sjednica Savjeta za vanjsku politiku i Savjeta za ekonomska pitanja pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na kojoj su prisustvovali akademici, ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori i novinari.

Na sjednici su razmatrana određena vanjskopolitička pitanja, kao i aktuelna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Istaknuta je važnost unapređenja regionalne i dobrosusjedske saradnje kao jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Unapređenje saradnje sa susjednim državama – Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Crnom Gorom, na osnovama zajedničkog interesa i poštujući načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, trajni je prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Također, naglašeno je da će Bosna i Hercegovina težiti jačanju ekonomskih, političkih, kulturnih i drugih veza među zemljama regije, u skladu s temeljnim normama međunarodnog prava i važećim općim pravnim načelima.

U tom smislu iskazana je i podrška aktivnom učestvovanju Bosne i Hercegovine u potvrđenim regionalnim inicijativama, koje su od velike važnosti za poboljšanje i trajnu stabilizaciju odnosa u regiji, ali i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao proaktivnog i konstruktivnog partnera.

Na Savjetu je istaknuto da Bosna i Hercegovina treba nastaviti saradnju sa susjednim zemljama, u okviru Berlinskog procesa, koji svojim formatom i sadržajem predstavlja komplementaran aspekt integracija Bosne i Hercegovine u EU.

S ekonomskog aspekta naglašeno je da upravo regionalna tržišta predstavljaju ključni segment trgovinskog bilansa naše zemlje. To posebno dolazi do izražaja u segment izvoza, gdje na tri susjedne zemlje otpada više od jedne trećine bh. izvoza.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.