Bećirović: Više od trećine bh. izvoza otpada na tri susjedne zemlje, potrebno jačati saradnju

Održana je zajednička sjednica Savjeta za vanjsku politiku i Savjeta za ekonomska pitanja pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na kojoj su prisustvovali akademici, ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori i novinari.

Na sjednici su razmatrana određena vanjskopolitička pitanja, kao i aktuelna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Istaknuta je važnost unapređenja regionalne i dobrosusjedske saradnje kao jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Unapređenje saradnje sa susjednim državama – Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Crnom Gorom, na osnovama zajedničkog interesa i poštujući načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, trajni je prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Također, naglašeno je da će Bosna i Hercegovina težiti jačanju ekonomskih, političkih, kulturnih i drugih veza među zemljama regije, u skladu s temeljnim normama međunarodnog prava i važećim općim pravnim načelima.

U tom smislu iskazana je i podrška aktivnom učestvovanju Bosne i Hercegovine u potvrđenim regionalnim inicijativama, koje su od velike važnosti za poboljšanje i trajnu stabilizaciju odnosa u regiji, ali i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao proaktivnog i konstruktivnog partnera.

Na Savjetu je istaknuto da Bosna i Hercegovina treba nastaviti saradnju sa susjednim zemljama, u okviru Berlinskog procesa, koji svojim formatom i sadržajem predstavlja komplementaran aspekt integracija Bosne i Hercegovine u EU.

S ekonomskog aspekta naglašeno je da upravo regionalna tržišta predstavljaju ključni segment trgovinskog bilansa naše zemlje. To posebno dolazi do izražaja u segment izvoza, gdje na tri susjedne zemlje otpada više od jedne trećine bh. izvoza.