Bećirović: Vijeće ministara BiH je trebalo predložiti zabranu kandidiranja zločincima a ne raspravljati o njihovom pomilovanju

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će biti razmatrano nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina prema prijedlogu zastupnika Denisa Bećirovića (SDP BiH), piše agencija Patria.

Ustavnopravna komisija podržala je prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Zastupnik Bećirović u obraćanju Parlamentu kazao je da je ovaj zakon prošao i više od očekivanog.

– Vjerujem da će biti opće većine kod glasanja. Neki kažu da nije trebalo ni predložiti ovakav zakon. Ja kao opozicioni zastupnik reći ću da niko nije branio Vijeću ministara da predloži nešto ovako. Ovo je test za sve nas u BiH, a meni je žao što VM nije predložilo neko rješenje za ovaj problem. Moram reći da je meni žao da je umjesto ovakvih prijedloga pred Vijeće ministara došao prijedlog o pomilovanju ratnih zločinaca – kazao je Bećirović.

On je dodao da je nemoguće vraćati ljude na njihova ognjišta, a dozvoliti ljudima koji su pravosnažno osuđeni za ratne zločince da budu birani.

– Haški proces nije ništa drugo već pokušaj da se za BiH uspostavi nešto kao Nirnbeški proces za Drugi svjetski rat. Stotine hiljada ljudi u BiH već nemaju pasivno biračko pravo, a ovdje neki prave problem što 100-tinjak ratnih zločinaca nema pravo. Zar nije nenormalno da se Bogić Bogičević ne može kandidirati za člana Predsjedništva BiH ili Saša Magazinović, a da Momčilo Krajišnik može – kazao je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.