Bećirović: Vatikan podržava suverenitet BiH, zahvalio sam papi i Svetoj stolici na podršci

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je u Vatikanu u Apostolskoj palati, tokom privatne audijencije, razgovarao sa papom Franjom o aktualnim prilikama u BiH i svijetu, te ukazao na važnost očuvanja mira i univerzalnih vrijednosti u svijetu.

Bećirović je nakon toga razgovarao i sa čelnim ljudima Svete stolice.

U izjavi za javnost iz Vatikana, Bećirović je naglasio da Vatikan podržava suverenitet Bosne i Hercegovine i da je Sveta stolica priznala BiH 7. aprila 1992.godine, te da više od 30 godina kontinuirano podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i težnju naše države da postane punopravna članica Evropske unije.

– Moja je obaveza da iskažem poštovanje prema prijateljima BiH  i da radim na jačanju prijateljskih veza. Zato sam papi Franji i Svetoj stolici, uime građana BiH, zahvalio na podršci našoj domovini – kazao je Bećirović.

Tokom susreta, Bećirović i papa Franjio su razgovarali i o važnosti očuvanja mira i univerzalnih vrijednosti u svijetu.

U tom smislu, Bećirović je naglasio važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu. U toj deklaraciji, upućen je poziv na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, kao i među svim ljudima dobre volje.

– Ovaj važan dokument  trebao bi i novim generacijama biti vodič prema kulturi uzajamnog poštovanja, dijaloga i zajedničke saradnje. BiH je država u kojoj zajedno žive različiti narodi i djeluju različite vjerske zajednice. Zato je važno osigurati ambijent u kojem će se svi osjećati slobodno i ravnopravno – poručio je Bećirović.

Bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, dodao je, autentično je i vrijedno, a pobjeda ideje BiH je pobjeda i ideje ujedinjene i slobodne Evrope.

U okviru buduće saradnje, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je i nastavak aktivnosti na povezivanju arhiva BiH i vatikanskog arhiva.

 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.