Bećirović: Vanjska politika je isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine. Dodik je opasna ruska marioneta na Balkanu!

Povodom današnjeg održavanja vanredne sjednice Narodne skupštine bh. entiteta RS-a sa jednom tačkom dnevnog reda: “Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji – mjesto i uloga RS-a”, reagirao je dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Najoštrije osuđujem neustavnu raspravu o državnim pitanjima Bosne i Hercegovine u parlamentarnom tijelu nižeg administrativnog organa, entiteta RS. Vanjska politika je isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine.  Entiteti nemaju nikakva ovlaštenja da razmatraju pitanja iz domena vanjske politike. Položaj entiteta ovisan je o međunarodnom položaju države Bosne i Hercegovine čiji su neodvojivi dio. Entiteti po sebi nemaju međunarodni suvjektivitet, pa je samim tim besmislena rasprava o međunarodnom položaju jedne administrativne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine. Jasno je da je stvarna namjera sjednice destabilizacija i pogoršanje sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini otvorenom provokacijom i sazivanjem sjednice na temu koja nije u nadležnosti entiteta.

Činjenica da je ambasador Ruske Federacije pozvan da se obrati na sjednici je neviđeni presedan u Evropi i još je jedan dokaz da je Milorad Dodik opasna ruska marioneta koja prijeti ugrožavanjem mira u regionu. Dok čitav demokratski i slobodni svijet osuđuje brutalnu agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu, Dodik se ponaša kao vazal Putinovog režima. Dajući otvoren prostor za promociju agresivne ruske politike putem medija koje kontroliše njegov režim, te putem govornice nenadležne entitetske skupštine, Dodik otvoreno provocira slobodni demokratski svijet.

Krajnje je vrijeme da i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini preduzme mjere u okviru svojih nadležnosti i sankcionira Dodika i njegove pomagače. Pravosudne institucije također moraju djelovati protiv čina otvorenog podrivanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Samo oštrim i jasnim protivmjerama, u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, može se odgovoriti na otvoreni separatizam i promociju agresorskog Putinovog režima u srcu Evrope”, izjavio je dr. Denis Bećirović.