Bećirović: UN ima obavezu da, usvajanjem rezolucije, djelimično ispravi historijsku nepravdu prema žrtvama genocida u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s brojnim ambasadorima zemalja članica Ujedinjenih nacija (UN) u sjedištu te međunarodne organizacije u New Yorku u okviru aktivnosti s ciljem širenja istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Bećirović je u sjedištu UN-a razgovarao i sa ambasadorom Republike Angole Franciscom Joséom da Cruzom, ambasadorom Republike Koreje Joonkookom Hwangom te ambasadoricom Republike Kabo Verde Tanijom Serafim Yvonne Romualdo

U odvojenom sastanku s ambasadorom Republike Angole Franciscom Joséom da Cruzom predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. ima veliki značaj za Bosnu i Hercegovinu, regiju i cijeli svijet. Istakao je da je važno da članice UN-a prepoznaju da međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici služi kao podsjetnik na odgovornost međunarodne zajednice da spriječi počinjenje genocida u budućnosti. “Važno je da svaka zemlja, koja je zvanično prihvatila principe na kojim funkcionira međunarodna zajednica, sudjeluje u širenju istine”.

Bećirović je zaključio da UN ima obavezu da, usvajanjem rezolucije, bar djelimično ispravi historijsku nepravdu prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Bećirović je razgovarao i s ambasadorom Republike Koreje Joonkookom Hwangom u sjedištu UN-a. Tokom razgovora, Bećirović je naveo da je rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici potrebna zbog očuvanja mira i jačanja povjerenja, kao i kulture sjećanja.

Bećirović je rekao da rezolucija o Srebrenici ne ugrožava interese nijednog naroda, već isključivo govori o genocidu koji je pravomoćno dokazan pred međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom razgovora i sa ambasadoricom Republike Kabo Verde (Zelenortska ostrva) Tanijom Serafim Yvonne Romualdo predsjedavajući Predsjedništva BiH ukazao je na važnost usvajanja rezolucije o Srebrenici. On je istakao da UN ima temeljnu obavezu da promovira mir, a da se do trajnog mira može doći promoviranjem istine i sprečavanjem svakog pokušaja da genocid bude počinjen, bilo gdje u svijetu.

Bećirović je podsjetio da su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u svojim presudama utvrdili da je izvršen genocid u Srebrenici i da to niko ne može dovoditi u pitanje. On je naglasio da rezolucija koja se predlaže nije prijetnja nijednom narodu, te nema nijedne rečenice o kolektivnoj odgovornosti.

Sastancima u sjedištu UN-a u New Yorku prisustvovao je i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija i šef Kabineta Alija Kožljak, saopćeno je iz Kabineta Bećirovića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.