Bećirović: UN ima obavezu da, usvajanjem rezolucije, djelimično ispravi historijsku nepravdu prema žrtvama genocida u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s brojnim ambasadorima zemalja članica Ujedinjenih nacija (UN) u sjedištu te međunarodne organizacije u New Yorku u okviru aktivnosti s ciljem širenja istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Bećirović je u sjedištu UN-a razgovarao i sa ambasadorom Republike Angole Franciscom Joséom da Cruzom, ambasadorom Republike Koreje Joonkookom Hwangom te ambasadoricom Republike Kabo Verde Tanijom Serafim Yvonne Romualdo

U odvojenom sastanku s ambasadorom Republike Angole Franciscom Joséom da Cruzom predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. ima veliki značaj za Bosnu i Hercegovinu, regiju i cijeli svijet. Istakao je da je važno da članice UN-a prepoznaju da međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici služi kao podsjetnik na odgovornost međunarodne zajednice da spriječi počinjenje genocida u budućnosti. “Važno je da svaka zemlja, koja je zvanično prihvatila principe na kojim funkcionira međunarodna zajednica, sudjeluje u širenju istine”.

Bećirović je zaključio da UN ima obavezu da, usvajanjem rezolucije, bar djelimično ispravi historijsku nepravdu prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Bećirović je razgovarao i s ambasadorom Republike Koreje Joonkookom Hwangom u sjedištu UN-a. Tokom razgovora, Bećirović je naveo da je rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici potrebna zbog očuvanja mira i jačanja povjerenja, kao i kulture sjećanja.

Bećirović je rekao da rezolucija o Srebrenici ne ugrožava interese nijednog naroda, već isključivo govori o genocidu koji je pravomoćno dokazan pred međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom razgovora i sa ambasadoricom Republike Kabo Verde (Zelenortska ostrva) Tanijom Serafim Yvonne Romualdo predsjedavajući Predsjedništva BiH ukazao je na važnost usvajanja rezolucije o Srebrenici. On je istakao da UN ima temeljnu obavezu da promovira mir, a da se do trajnog mira može doći promoviranjem istine i sprečavanjem svakog pokušaja da genocid bude počinjen, bilo gdje u svijetu.

Bećirović je podsjetio da su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u svojim presudama utvrdili da je izvršen genocid u Srebrenici i da to niko ne može dovoditi u pitanje. On je naglasio da rezolucija koja se predlaže nije prijetnja nijednom narodu, te nema nijedne rečenice o kolektivnoj odgovornosti.

Sastancima u sjedištu UN-a u New Yorku prisustvovao je i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija i šef Kabineta Alija Kožljak, saopćeno je iz Kabineta Bećirovića.