Bećirović u Tuzli: “Moji protivnici su nezaposlenost i odlazak mladih, a ne drugi kandidati”

Narodno pozorište u Tuzli je bilo premalo da primi sve zainteresovane koji su sinoć došli na promociju knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, autora prof. dr. Denisa Bećirovića.

U svom obraćanju, autor knjige dr. Denis Bećirović je izjavio da porast troškova života građana posljednjih godina predstavlja težak udar na ionako slab životni standard građana Bosne i Hercegovine. Bećirović je poručio da u fokusu reformskih procesa mora biti povećanje minimalnih i radničkih primanja, a nikako povećanje poreza i drugih opterećenja za građane, što je trenutno slučaj. „Nedopustivo je da prosječna primanja građana rastu za desetak maraka godišnje, dok troškovi života istovremeno rastu za više stotina maraka! Nedopustivo je da su troškovi života četveročlane porodice prema svim istraživanjima u zadnje četiri godine porasli za nevjerovatnih 1000 KM, odnosno sa 850 na gotovo 2000 KM, a da je prosječna plata u istom periodu porasla za tek 50-ak KM! Takvo izrazito nepovoljno ekonomsko kretanje ne mogu izdržati niti građani niti država Bosna i Hercegovina“, istaknuo je Bećirović.

„Guranje radnika i srednje klase u apsolutno siromaštvo može rezultirati samo jednim fenomenom, a to je masovan odllazak građana iz Bosne i Hercegovine u ekonomski stabilne države EU, što je pojava čijoj eskalaciji svi svjedočimo. Guranje glave u pijesak i neodgovorno dovođenje društva u zabludu tvrdnjama da do porasta troškova života neće doći uvođenjem novih nameta je neprihvatljivo varanje građana, što ozbiljni javni dužnosnici sebi nikako ne smiju dopustiti.“

Na kraju, Bećirović je naglasio da su njegovi glavni protivnici nezaposlenost, siromaštvo, korupcija i odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, a ne protukandidati u utrci za člana Predsjedništva BiH. „Upornim i ozbiljnim radom trebamo dovesti do povećanja ekonomske sigurnosti radnika i poslodavaca. Država mora poticati povećanje radničkih primanja smanjenjem doprinosa, restrukturiranjem i racionalizacijom javne potrošnje, a ne da vlade povećavaju potrošnju i kupuju ogromnu imovinu, dok građani svoju imovinu prodaju i odlaze u inostranstvo,“ zaključio je.

O knjizi su, pored autora, govorili promotori akademik prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Sead Selimović, prof. dr. Senahid Hadžić, doc. dr. Benjamina Londrc, književnik Hadžem Hajdarević, Muhamed ef. Lugavić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Promociji je pored mnogobrojnih gostiju prisustvovao i g. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.